FILM Aventurile lui Huck Finn


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nu mergeți la acest film cu ideea că este o ecranizare a cărții lui Mark Twin. Filmul este inspirat din carte și, după primele 15 minute, o ia în altă direcție. O direcție credibilă, ajutată de design-ul de producție bun, actorii verosimili și coloana sonoră adecvată. Dacă reușești să treci peste faptul că “americanii” din film vorbesc germană, te vei bucura de film.

Din păcate, n-am putut ajunge la proiecția organizată de Parada Film, așa că am dat oferta mai departe, dar am văzut și eu între timp filmul. Ina-Alice Dănilă a fost în locul meu. Am rugat-o să-mi spună impresiile ei pe scurt:

A început promițător: tehnica ireproșabilă, scene dinamice, peisaje frumoase, actori carismatici. Însă spre final, părea că scenaristul se grăbea să ducă filmul la bun sfârșit. Pur și simplu, mi-a lăsat impresia că nu a mai avut răbdare cu personajele. S-a terminat prea brusc și previzibil.

Într-adevăr, după climax totul se prăbușește. Finalul filmului Die Abenteuer des Huck Finn are vreo trei minute cu totul, timp în care Jim e operat pe vaporul cu zbaturi de… Mark Twain și Huck își începe povestirea, pentru ca autorul să o fixeze apoi pe hîrtie.

Comparativ cu această ultimă parte, alergătura de colo-colo, urmărirea lui Huck și a lui Jim de către tatăl lui Huck și banda lui par interminabile și nu conțin elemente noi, care să se suprapună și să îmbogățeasca trama. Dar hai să spunem că totul se compensează prin decorurile bine realizate, costumele pitorești și machiajul fără cusur. Veți înțelege pe parcurs unde s-a dus bugetul de 6,5 milioane de euro… Oricum, mi se par bine cheltuiți banii. O parte din filmări s-au făcut în București și la Dunăre.

  

Spre deosebire de carte, personajele din film par mai elitiste, parcă toți s-au deșteptat brusc și le apucă uneori dorința de a face eseuri orale despre sensul vieții, ideea de libertate și lupta dintre Nord și Sud. Cel mai frapant personaj este Jim, negrul care mănîncă cu tacîmurile, bea vin din pahar cu picior și citește la nivel de începător. N-am găsit același profil al lui Jim în carte, unde este un băiat simplu, care nu vrea decît să scape de sclavie și să-și poată răscumpăra soția și copilul într-o zi.

De fapt, există în film personaje care nu sunt în carte și altele din volum sunt slab dezvoltate sau abandonate pe parcurs. Dar nici acest lucru nu e rău, pentru că filmul păstrează spiritul textului lui Twain, deși nu-l urmează fidel. Alături de celelalte ecranizări ale cărții, Die Abenteuer des Huck Finn rămîne un film de referință, bun de văzut în familie sau cu prietenii, într-o după-amiază de weekend.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.