FILM „Octav” de Sergiu Ioan Celebidachi


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Ați putea crede că filmul este despre Sergiu Celibidache care, în 1945, a devenit dirijor pro tempore al Orchestrei Filarmonice din Berlin. Poate ați auzit de el.

Dar nu e despre acest om.

E vorba despre Octav Petrescu, un “anonim” de viță nobilă, care se întoarce după o mulțime de ani la casa în care s-a născut și a crescut. E un film realizat de Sergiu Ioan Celebidachi (numele de familie e scris corect aici).

Octav este dirijorul. Se pare că a fost alegerea lui Marcel Iureș să semene și să se comporte ca Acel Celibidache. În schimb, nu știu a cui alegere a fost să fie realizat un film nostalgic, plin de emoții, cu mici rememorări în care ne regăsim, cu relații familiale ce par simple, dar sunt încărcate de tensiuni, frustrări și resentimente.

Octav își revizitează casa, dar, cu ocazia asta, își “revede” trecutul. Filmul este presărat de flashback-uri subtile, în care Ana este personajul principal. În timpul celor câtorva zile pe care le petrece la fosta lui casă, Octav își revede familia, poartă discuții cu tatăl și mama lui, se joacă, se dă în leagăn, aruncă ghivece în drumul lui Avram, e încîntat de panseluțe ș.a.m.d. Este un film plin de candoare și cred că niciodată Marcel Iureș n-a fost mai natural. Ce face vîrsta/experiența din om…

Victor Rebengiuc (Spiridon, Spiriduș, Spiri) îi e partener de roluri și de copilărie, conform narațiunii.

Trecem ușor peste unele stîngăcii ale figurației din planul 2 (vezi scena plecării în armată) și peste unele rupturi de scenariu și ajungem la imaginea perfect echilibrată cinematografic, la sunetul bine dozat (auzi cum copiii din trecutul lui Octav vorbesc, în timp ce el se plimbă prin pădure) și ajungem la un film care intră în ultimul moment în topul creațiilor românești ale acestui an.

Premiera oficială a fost aseară la Sala Palatului. Noi l-am văzut la reducere, la Liberty. Intră în cinematografe mîine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.