CARTE + AUDIO Mr. Peanut – Adam Ross


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nu oricui îi vine brusc ideea să-și omoare soția. Lui David Pepin, da. Căsnicia lor era pe ducă. Atunci cînd soția lui este găsită moartă, din cauză că mîncase alunele la care era alergică, David devine suspectul principal. Dar și cei doi detectivi responsabili cu acest caz au problemele lor familiale.

Impresia finală despre cartea Mr. Peanut de Adam Ross a fost aceea de buclă. Nu degeaba un personaj este Mobius și nu degeaba Pepin este în curs de a crea un joc video bazat pe creația lui Escher.

Poveștile celor trei bărbați nu se întrepătrund decît foarte puțin, dar există puncte asemănătoare. În unele cronici pe care le-am citit, autorii îl acuzau pe Adam Ross că este misogin și că induce ură față de soții. Adevărul este că o căsătorie este una dintre cele mai complexe relații de pe Terra. Încă este un mister motivul pentru care doi oameni își leagă viețile printr-un act și se supun la acte care, de cele mai multe ori, nu le produc plăcere.

Ross este franc, ne oferă introspecțiile lui Pepin și gîndurile ascunse și apoi ne oferă pe tavă actele sale. Uneori, cele două demersuri sunt legate prin ițe care ne sunt explicate, alteori, noi, cititorii, trebuie să creăm puntea.

În rezumat, avem trei bărbați, fiecare cu soția lui:

  • soția lui David Pepin a pierdut trei sarcini (Mr. Peanut este numele dat de cei doi embrionului copilului ce urma să se nască)
  • soția detectivului Ward Hastroll a decis într-o zi să nu se mai dea jos din pat și a stat acolo luni întregi
  • soția detectivului Sam Sheppard (fost doctor) a fost ucisă și Sam, inițial principalul suspect, este achitat

Cartea este pe alocuri greoaie. Dacă în unele părți te va captiva și vei aștepta cu sufletul la gură continuarea, în altele nu vei înțelege de ce a decis autorul să includă lungi digresiuni precum cea despre opera lui Hitchcock. Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri în paralel și ești purtat în trecut în momente la care nu te aștepți. Este un du-te-vino care rimează foarte bine cu desenele lui Escher.

Personajele au o lume emoțională foarte bogată, bazată mai ales pe combinații între sentimente total opuse: iubire și ură, dorință și lehamite, speranță și deznădejde. Nu se cunosc cu adevărat, deși sunt căsătoriți de ani întregi și autorul lasă să se întrevadă o întrebare simplă dar tulburătoare: poți cunoaște pe cineva integral?

Cartea a apărut la Polirom, într-o traducere impecabilă, ca de fiecare dată, realizată de Ioana Văcărescu.

Fragment audio din carte:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/mr-peanut-adam-ross[/soundcloud]

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.