CARTE Eu și Dali – Stan Lauryssens


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Stan Lauryssens susține că a fost dealer de opere ale lui Dali. Cartea este autobiografică și împletește povestea personală a autorului cu traseul artistic și privat al lui Salvador Dali. Volumul este controversat, contestat de Fundația Gala-Salvador Dali și de alți critici.

De la găuritor de brînză, Lauryssens a ajuns să se ocupe de cumpărarea și vînzarea tablourilor și a altor creații ale artistului spaniol. Nu știa mereu dacă operele erau autentice și la un moment dat nici nu a mai contat asta. Toate bune și frumoase, dar autorul susține că, de fapt, Dali însuși încuraja falsificarea tablourilor sale, din dorința de a cîștiga bani constant. Mai mult, el povestește cum pictorul semna foi albe, care ulterior deveneau schițe, litografii și alte produse artistice numai bune de tranzacționat.

Teoria care a scandalizat cel mai mult este aceea conform căreia nu Dali ar fi pictat, ci o echipă de tineri artiști, pe baza indicațiilor sale sumare. Gala – soția, amanta, sora, confidenta, sufletul-pereche al lui Dali – ar fi fost cea care se ocupa de plata acestor artiști, plată infimă, de altfel. Avînd în vedere personalitatea complexă a lui Dali, este greu de aflat adevărul. Pictorul credea despre el însuși că este un geniu, că i se cuvine totul, că nimic nu va mai fi la fel după operele lui, deci de ce nu ar fi inventat și propagat el însuși această teorie?

În mod clar, este un volum menit să șocheze. Ritmul povestirii este alert, cu propoziții scurte, cu acțiune continuă. Lauryssens știe ce vinde prin scriitura sa, așa că insistă pe episoadele de excese sexuale ale lui Dali și le împopoțonează în mod evident. Se știe că Dali o adora pe Gala, dar în cartea „Eu și Dali“ autorul îi creează acesteia o imagine de scorpie, încadrînd-o în tipologia femeilor care distrug, în cele din urmă, geniul bărbatului lîngă care trăiesc.

Veți regăsi în această carte un Dali diferit de cel din „Jurnal“ sau din alte scrieri, deși previzibil: obsedat sexual, obsedat de bani, falsificator. Chiar dacă unii cred că Lauryssens nu a făcut decît să profite de imaginea lui Dali ca să-și vîndă cartea, este un volum agreabil, pe care-l citești cu nesaț, datorită caracterului ieșit din comun al pictorului.

Încă din 2009, sunt zvonuri privind ecranizarea cărții, dar proiectul a tot fost amînat. Următorul termen este 2014 și filmul plănuiește să-l aibă pe Al Pacino în rolul lui Dali.

Cartea „Eu și Dali“ a apărut la Editura Polirom, iar traducerea a fost realizată de Ioana Văcărescu.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.