MUZICĂ Unele gînduri despre albumul Xscape – Michael Jackson


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Da, Michael Jackson a mai publicat un album în 2014. Bine, nu el, ci unii care încă mai simt că MJ este o afacere. Nu intru în discuțiile sterile despre exploatarea după moarte a unuia dintre cei mai mari artiști ai lumii. Mă bucur că ies la iveală melodii pe care Michael le înregistrase, ar fi păcat să rămînă în fișiere ascunse prin calculatoare private.

Ca un fan de pe timpuri care a făcut greva foamei ca să facă rost de bani pentru concertul din 1992 al lui Michael Jackson, mă simt dator să zic două cuvinte despre fiecare piesă din albumul Xscape. Sunt simple impresii produse în urma ascultării de vreo 10 ori a albumului.

1. Love Never Felt So Good

Vocea clasică a piesei de dragoste sună aici proaspăt și mă duce cu gîndul la “Happy”, avînd în vedere că revine puțin moda disco anul ăsta. Cu o linie melodică ce-mi inspiră The Girl Is Mine (albumul Thriller) și mai ales cu o porțiune de viori foarte frumoasă, piesa ar fi fost numai bună în mijlocul unui concert al lui MJ. Mă întreb dacă acel ultim “Allright, that’s fine…” este ceea ce a spus Michael la finalul înregistrării, mulțumit de cum a ieșit.

2. Chicago

Revine aici ideea de femeie care-l induce în eroare, de vînătoare. Tenta sexuală este blurată, abia transpare. La nivelul melodiei, îmi place paralela vocilor lui Michael, ca două discursuri – unul al minciunilor și unul al realității. Un fel de Dirty Diana (albumul Bad) din 2014. Nu știu cine a avut ideea cu acele sunete ca de rață la început și pe parcurs, dar nu mi se pare că se încadrează în spiritul mesajului piesei. Prima piesă din album produsă de Timbaland și J-Roc.

3. Loving You

Din nou o atmosferă familiară, caldă, care mi-a adus aminte de Human Nature (albumul Thriller), cu unele motive comune – vară, noapte senină, intimitate. Pianul melodios este înăsprit de bass-ul pronunțat, cee ce face ca versurile să pice în planul doi, lucru care nu este deloc deranjant. Piesa a fost înregistrată în timpul sesiunilor de studio pentru albumul Bad, dar aranjamentul modern o aduce ușor în actualitate.

4. A Place With No Name

Cu o poveste ca în filmul Mulholland Drive, cu versuri care fac aluzie la o aventură cu o femeie întîlnită întîmplător pe autostradă, piesa ar fi sunat bine în conacul Neverland, avînd în vedere ideea de “loc neștiut de lume”. Filmul se rupe cînd artistul scoate din buzunar portofelul cu fotografiile familiei. Un mesaj reconfortant deci, din partea unui bărbat care nu se poate spune că a avut o viață de familie obișnuită. Prima mea melodie favorită din albumul Xscape.

5. Slave to the Rhythm

A doua mea melodie favorită din album, pentru că mi se pare că metafora amplă din versuri vorbește despre dubla sarcină a femeii de azi: angajată exploatată și soție abuzată. Deși titul te poate duce cu gîndul la muzică și dans, ritmul de care se vorbește este cel al vieții nedrepte cu unii oameni. Melodia a fost produsă în timpul sesiunilor de studio pentru albumul Dangerous, de aici poate ritmul sacadat și alert. A fost revizuită de Timbaland și J-Roc, pentru Xscape.

6. Do You Know Where Your Children Are

Nu vă lăsați induși în eroare de începutul optimist. Este din nou o piesă cu mesaj social: copilul abuzat în familie fuge de acasă și este abuzat de alții în marele oraș. Avînd în vedere problemele lui Michael cu legea, melodia capătă noi sensuri. Sintetizatorul ne ghidează prin notele ascendente și asta mai atenuează din seriozitatea mesajului. Este a treia mea melodie favorită din acest album și era programată să apară în albumul Dangerous.

7. Blue Gangsta

Ultima mea melodie favorită din album are un ritm care-mi aduce aminte de Smooth Criminal (albumul Bad), dar nici mesajul nu e departe de acea piesă. Este una dintre puținele piese care fusese terminată și era gata de masterizare. Îmi place cum sună backing-vocal-urile cîntate tot de MJ. De asemenea, accentele de armonică din unele pasaje dau o notă exotică melodiei.

8. Xscape

În piesa care dă titlul albumului, este reluată o temă favorită a lui Michael: evadarea din realitate. Presat de avocați, jurnaliști, familie, Michael a avut în fiecare album o piesă pe această idee – vezi, de exemplu, Why You Wanna Trip On Me (Dangerous), Leave Me Alone (Bad). Aici este însă mai mult vorba despre a scăpa din relațiile cărora le lipsește confortul sentimental.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments