E-BOOK Holy Cow – David Duchovny


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 9 min)

Elsie Bovary este o vacă și ea vrea să ajungă în India, unde vacile sunt respectate și nu sunt tăiate de către oameni pentru a fi mîncate.

Shalom este un porc proaspăt convertit la iudaism și el vrea să ajungă în Israel unde, evident, porcii nu sunt tăiați pentru că nu sunt mîncați.

Tom este un curcan care poate folosi un iPhone cu ciocul și el vrea să ajungă în… Turkey, acolo unde nu există Thanksgiving.

Iar povestea lor a fost scrisă de Fox. David Duchovny, fostul Fox Mulder din „Dosarele X“ s-a jucat puțin cu literele și cuvintele în cartea Holy Cow, apărută în februarie 2015, și eu cred că i-a ieșit bine.

„Holy Cow“ este o pseudo-carte pentru copii. Povestea este spusă de vaca Elsie și perspectiva animalieră este candidă și amuzantă. Sunt o mulțime de aluzii la cultura pop și la era digitală, pe care copiii și adolescenții le-ar gusta din plin. Dar cînd ajungi la paginile moralizatoare despre cît de nasol este să mîncăm carne cînd avem atîtea plante, legume și fructe la dispoziție, sau cînd ni se explică pe scurt de ce e ilogic conflictul dintre israelieni și palestinieni sau de ce e nociv să ne uităm la televizor, parcă totul devine prea serios.

Textul te ține în priză

Stilul alert și ironic al lui Duchovny m-a cucerit de la început și, mai ales pentru că nu este un roman de mare întindere, am citit șnur în cîteva ore cam 80% din text. Povestea la persoana I este întreruptă de așa-zise conversații la telefon cu editorul cărții, care face observații, încearcă să o tempereze pe autoare (țineți minte, vaca Elsie), o încurajează să ducă textul spre scenariu de film de animație, o roagă să insiste pe teme la modă astăzi ș.a.m.d.

My editor says, “Sugar, there’s no way Hollywood will make a movie about a Jewish pig in Israel being stoned by Muslims. Too many hot buttons. Too niche. Too indie. We have to think tent pole. Not Sony Classics. Can’t the pig go to New York, you know, and meet a girl? Kind of like “Babe” meets “My Big Fat Greek Wedding”?”

Gold mine! The first animated documentary! Gold mine! Just write out the dialogue without quotes and underneath a character’s name and they’ll think it’s a documentary screenplay and it will make it longer to boot. And remember to put something in like ‘The names have been changed to protect the blah, blah, blah’.

În plus, Duchovny scoate în evidență cele mai folosite artificii din literatura americană de astăzi, precum celebrele „cliffhangers“ de la finalul capitolelor, menite să facă cititorul să vrea mai mult:

See what I did there? I left you on a poetic cliffhanger. And a chapter title again. Gives you a chance to take a break, maybe dog-ear a page, get something to eat, and when you come back, the chapter heading will refocus you on the story.

Nu știu cît de mare a fost de fapt implicarea editorului în manuscrisul cărții Holy Cow, dar este admirabil modul în care Duchovny se folosește de experiența de actor și mai ales modul în care educă publicul în ceea ce privește consumul de literatură modernă, adesea stereotipă și previzibilă.

Textul este comic pentru oricine știe engleza cît de cît bine, pentru că este presărat cu jocuri de cuvinte, aluzii și cuvinte inventate. Asta nu înseamnă că nu există multe pagini în care autorul nu devine serios. Mi-au plăcut reflecțiile lui Duchovny despre ecologie, război, super-mediatizare, dependența de tehnologie și am constatat că acest volum chiar poate fi unul educativ pentru copii și pentru părinții preocupați de educația informală a copiilor lor. Sigur, aceste puseuri de morală pot deveni uneori obositoare, dar autorul încearcă să le tempereze:

All you humans do is take, take, take from the earth and its beautiful creatures, and what do you give back? Nothing. I know humans consider it a grave insult to be called an animal. Well, I would never give a human the fine distinction of being called an animal, because an animal may kill to live but an animal never lives to kill. Humans have to earn the right to be called animals again.

There is something in man that loves a wall, but what wall menders and fence builders do not get is that when they fence something out, they are also fencing themselves in. Not one but two prisons are made by one wall. Maybe the prison on the fence builders’ side is a little larger, a little nicer, but it’s only a matter of scale.

Poveste la fermă

La nivelul tramei, totul este destul de simplu: vaca Elsie decide să plece de la fermă după ce, într-o seară, vede din întîmplare la televizorul (numit în carte Box God) din camera stăpînilor secvențe dintr-un documentar despre procesarea cărnii de vacă. Întîmplător, și porcul Shalom și curcanul Tom au aceeași dorință de a evada. Urmează un traseu inițiatic în care cei trei călătoresc cu avionul și ajung în Turcia, Israel și India și… mă opresc.

Cei trei eroi nu sunt eroi tipici ai filmelor de acțiune pentru copii, dar fiecare dintre ei este priceput la ceva. Curcanul Tom este poate cel mai înzestrat dintre ei. În afară de faptul că se descurcă bine cu un smartphone, el poate pilota avioane și are veleități de psiholog (caz în care adoptă un accent german și dă sfaturi profunde, cu citate din cărți de specialitate cu tot).

Nu vă spun sfîrșitul, dar vă mai las cu niște citate și cu îndemnul să-i acordați o șansă lui Fox Mulder David Duchovny. Să nu uităm că este vorba despre o persoană cu studii în domeniu: Duchovny a făcut masteratul în literatură la Yale și și-a întrerupt doctoratul cînd a devenit actor.

None of the flight attendants gave us any trouble, ’cause everyone acts like an animal on a plane. We didn’t stick out at all. Actually, I think we were the most human-acting folk on this flight. The people were disgusting. You should’ve seen the bathroom.

And then he has to dig his precious phone out of my poop. You think people don’t like stepping in poop, man oh man, do they not like getting their hands anywhere near it even more! But he has to. ’Cause it’s his phone. If he dropped his phone into a shark’s mouth, he’d go in there to retrieve it. Or a volcano. It’s like the most important thing in the world.

Și cireașa de pe tort:

We are all animals and we have our place in the womb of Mother Nature. Only man has separated himself from the great chain of being and from all the other animals, and I think that has been to his great detriment, and sadness, and to ours. I can no longer be part of the herd. I want to be heard.

Duchovny pare un autor simpatic, nu-i așa?

Cumpărați cartea de la:

Foto: ActuaLitté (Flickr, licență CC)
Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments