E-BOOK Cum detectăm și cum luptăm cu știrile false > „A Field Guide to ‘Fake News’ and Other Information Disorders”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Broșura digitală “A Field Guide to ‘Fake News’ and Other Information Disorders” face lumină, mai ales pentru cei inițiați la nivel tehnic, în domeniul “știrilor false”. E-book-ul oferă unele soluții pentru a verifica informațiile online și pentru a face față fluxului continuu de fapte care ne sunt afișate zilnic în platformele sociale.
Cartea electronică a fost realizată de:
– Liliana Bounegru
– Jonathan Gray
– Tommaso Venturini
– Michele Mauri
și este girată de mai multe organizații, asociații și instituții educaționale din lume (este un proiect inițiat de Public Data Lab, cu ajutor de la First Draft).
Creația vine exact la timp, deoarece în curînd expiră termenul de consultare a cetățenilor și organizațiilordespre o eventuală inițiativă legislativă europeană în privința știrilor false și discursului de ură online. Aflasem că există interes în comunitatea europeană despre acest subiect de la dezbaterea organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, la care a participat Mariya Gabriel, responsabil pentru economia și societatea digitală.
Ghidul de față explorează metodele digitale folosite azi pentru a studia știrile virale false, meme-urile politice, practicile de trolling și modul în care aceste lucruri se răspândesc în social media. Scopul primordial este să aducă elemente noi în dezbaterea publică și să-i facă pe utilizatorii de Internet să conteste această tendință care se răspândește cu o viteză uimitoare și în moduri pe care nu le bănuiam acum doi-trei ani.
E-book-ul poate constitui un manual digital, deoarece oferă definițiile de bază, moduri de cercetare ale fenomenului și legături către surse de informare coerente și de încredere, pentru cei interesați să ducă mai departe documentarea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.