E-BOOK „Izolare” – antologie Nemira


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Această a 5-a carte despre izolare și pandemie duce demersurile de acest tip la un alt nivel! De data asta, este vorba despre o colecție foarte diversă de texte scrise de autori sau persoane cunoscute, în diverse stiluri: jurnal, monolog, teatru, proză, lirică etc.

M-a surprins intensitatea sentimentelor pe care le-au avut autorii în această perioadă lungă de izolare la domiciliu. Am înțeles că fiecare dintre noi a avut propriile lupte de dat în interiorul psihicului său și în casă, am avut de înfruntat propriii demoni. Iar în cadrul acestor procese, ne-am schimbat (în bine sau în rău), i-am influențat pe cei din jur, am legat prietenii noi sau am destrămat legături construite în ani întregi.

Cert este că fiecare dintre noi a încercat să facă față, a încercat să se adapteze cum a putut, cum a făcut acel cetățean chinez care a alergat un ultra-maraton în garsoniera sa:

Muștruluiala îl ambiționă și simți cum oboseala începe să se risipească. Da, va alerga un ultramaraton! Va oferi tuturor un exemplu de tărie, vor vedea ce lucruri extraordinare se pot face chiar și când ești izolat la domiciliu. Aplicația de alergare îi va fi martor, iar el va distribui datele înregistrate de ea. Se va și filma în timp ce aleargă și va posta totul pe Weibo, să vadă toată lumea. Boala poate fi ținută departe prin sport. Bătrânețea, la fel. Sfaturile președintelui Xi sunt foarte prețioase, el are grijă de poporul chinez ca un părinte. Cu el la cârma Chinei, cetățenii fac numai lucruri mărețe!
– Cezar Paul-Bădescu: „Dovada”

Citind textele, îți vei da seama că și tu ai trecut prin acele angoase sau prin acele bucurii pe care le-au simțit autorii sau personajele evocate de aceștia. Iar la nivelul igienei personale, este clar că s-au produs niște mutații în gîndirea noastră și s-au instalat reflexe pe care le vom păstra mult timp.

S-a aprins lumina pe holul blocului. Mă uit pe vizor. Mi se pare că văd niște umbre. Stau cu ochiul lipit de vizor până se stinge lumina. Aud șoapte, pași. Ce vor? Ce caută pe lângă ușa mea? Or fi purtând mască și mănuși? Iau o carte de pe frigider și o las să cadă. Zgomotele de pe hol încetează. Mă uit pe vizor. Nimeni, nimic. Mă spăl pe mâini. Cred c-am luat-o razna. Ai zâmbit, îmi spun, du-te și spală-te pe mâini. Ai clipit, spală-te pe mâini. Vorbești singur, spală-te pe mâini.
– Marin Mălaicu-Hondrari: „Day in, day out”

Starea de izolare ne-a obligat să ne observăm mai bine pe noi: psihicul, corpul, relațiile cu semenii, obiceiurile de alimentație, pe cele de mișcare fizică, modurile de comunicare internă și externă. Cert este că am trecut prin probe demne de admiterea la o academie de teatru și film, cum ar fi să ne gîndim existența din perspectiva unghiilor lăsate să crească în voie:

Când e stare de urgență, să fii nail challenged e o binecuvântare. Memoria durerii locale care-ți pulsează în tot corpul te ferește de abstinența socială. Te ajută să extrapolezi fiecare milimetru cornos în ceva sănătos. Bine că nu m-a prins Covid-ul cu unghie proaspăt scoasă, dacă mi-ar fi pulverizat cineva spirt sau clor pe ea? Dacă încerca cineva să mă imunizeze de la unghie-n sus? Ca de obicei, am avut noroc.
– P. Zamfirescu: „Carne vie și moartă”

E-book-ul este agreabil, ușor de citit și se pretează la o lectură în secvențe. Autorii sunt atît de variați încît nu te vei plictisi deloc. Probabil că acest volumaș te va face și pe tine să începi să scrii unele observații despre perioada de izolare prin care ai trecut, cît îți sunt amintirile încă vii.

Este a 5-a carte despre coronavirus pe care am pus mîna:

  1. “Virusel-Coronel și aventurile lui pe Pământul-cel-Albastru-și-Frumos” de Adriana Nicoleta Zamfir
  2. “Coronavirus pe înțelesul copiilor” de Jenner, Wilson, Roberts
  3. “Coronavirus. Inamicul nevăzut. Povești din Wuhan 2020”
  4. „coronaJURNAL. gânduri din izolare” de Petre Crăciun (coord.)

E-BOOK „Izolare” – antologie, 2020, Editura Nemira

CUMPĂRAȚI E-BOOK-UL DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.