Două chestii cu voyeurism adolescentin și viață privată online 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Am mai dat o raită pe net în clipele de relaș și am aflat despre Younow, o rețea cu surprize pentru voyeuriști și am găsit și un articol care dezvăluie o practică ciudată a editorilor de manuale.

Ruleta video a utilizatorilor cu coșuri

Younow este noua jucărie a adolescenților din întreaga lume, dar mai ales a celor din SUA și vestul Europei. De la Chatroulette încoace, au tot fost afaceri prezentate drept „rețele de socializare audio/video”, dar care s-au dovedit pînă la urmă site-uri erotice sau porno de-a dreptul.

Ce este de fapt Younow? Orice copchil lăsat singur acasă își poate activa webcam-ul de la laptop, tabletă sau telefon pentru a arăta lumii cum cîntă, dansează sau pur și simplu cum… nu face nimic sau doarme. Conținutul este organizat pe tag-uri. Cele mai populare sunt musicians, dance, girls, guys, dar am găsit și #lgbt, #random și #truthordare.

Am petrecut cîteva minute pe site și am observat că:

  • fetele în general sunt îmbrăcate la limita decenței și încercă să provoace
  • băieții în general folosesc jargonul, mai ales negrii
  • cei care dorm lasă camera video în așa fel încît să nu li se vadă fața în imagine
  • cei care au mulți fani sau utilizatori prezenți pe chat au aere de vedete
  • mi s-a părut amuzant că există o limită minimă de 13 ani pentru utilizatori, pentru că am văzut cîțiva care clar aveau o vîrstă mai mică

Din moment ce Younow caută un talent manager, probabil există o idee de afacere în spate. Deocamdată însă, site-ul este o nouă supapă pentru pedofili și o sursă de divertisment numai bun de pierdut timpul la serviciu.

Voyeurism pe Facebook și Twitter

Se pare că Pearson, unul dintre cei mai mari editori de manuale din Marea Britanie, instituție implicată în elaborarea programei școlare din SUA, îi spionează online pe adolescenți. Totul a plecat de la o alertă pe care cineva de la Pearson a emis-o cu privire la faptul că un elev a pus pe Twitter o poză cu un fragment din testul național pregătitor.

Sistemul național este bine pus la punct și scanează permanent tot ce se publică pe Facebook și pe rețelele sociale în timp ce elevii dau testul Partnership for the Assessment of Readiness for College and Careers (PARCC). Situația mi-a adus aminte de un moment din trecut cînd rectorul Unibuc se ofuscase pentru că pusesem pe blog perle de la admiterea din acel an, în timpul examenului, deși nu puteau fi identificați în niciun fel candidații respectivi.

În acest caz însă, problema constă într-o întrebare: cum poți găsi poziția geografică a unui elev care „aruncă” ceva pe Twitter sau pe Facebook, dacă este identificat doar prin username și nu dă detalii despre locul unde se află? Să fie implicată aici, ca în orice caz în care e vorba de mulți bani, National Security Agency din SUA?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Două chestii cu voyeurism adolescentin și viață privată online