Lecții animate de viață privată digitală la Anim’est 2015 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Am văzut aseară la Care Café o serie de clipuri care m-au pus pe gînduri. Nu că n-aș fi conștient de cîte urme lăsăm cînd ne dăm pe net cu laptop-ul și telefonul, dar faptul că aceste subiecte pot fi tratate în notă amuzantă arată că le-am internalizat, că fac parte din viața noastră!

De fapt, am apreciat că aceste animații realizate de Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI) vorbesc despre viața privată și obiceiurile noastre online pe un ton normal, umoristic, ironic. Nu alarmează, nu șochează, nu se dau peste cap să-ți atragă atenția! Am primit sfaturi de viață digitală de care sigur îmi voi aduce aminte pentru că mi-au rămas pe retină unele fotograme.

Între timp, playlist-ul cu versiunile în engleză:


 

1. Ai grijă pe unde calci cînd stai cu ochii be… ațintiți asupra ecranului!


2. Învață ce sunt cookie-urile și evită să fii profilat agresiv!


3. Nu ține tot timpul activate opțiunile de localizare în spațiu!


 

4. Ai grijă ce spui online, pentru că acela e spațiu public!


5. Alege-ți parole complicate, pentru o viață (aproape) fără griji!


6. Hai să mai furăm ceva offline!


7. Supravegherea la locul de muncă


8. Supravegherea prin camere video


9. Date sensibile – Datele personale în era digitală


10. Cătă a trecut prin multe, și-a învățat lecția și acum vă dă sfaturi


V-ați prins că aceste scurte clipuri (cam un minut fiecare) au o morală la sfîrșit, nu-i așa?

Bogdan Manolea, director executiv – APTI, a spus că nu există un public țintă precis pentru aceste animații de Care Cafe viata privata3conștientizare. În sală s-a produs o aprigă discuție despre clipul cu marijuana, dar dezbaterea s-a dus și către educația pe care părinții trebuie să o ofere copiilor în familie, o grijă pentru care proiecte precum MediaWise devin foarte utile.

După proiecție, Valentina Pavel a oferit participanților cîteva variante de aplicații, browsere și metode de a nu mai oferi pe tavă corporațiilor datele noastre personale. Sfaturile ei sunt foarte utile mai ales în țările cu regimuri totalitare, dar nici în democrația noastră originală nu sunt de ignorat. Am reținut sistemul de operare Tails, care rulează de pe un stick USB sau de pe CD/DVD și nu lasă deloc urme pe calculatorul gazdă. Mi-am pus în gînd să-l încerc pe Mac.

Mai multe lucruri despre aceste instrumente online aflați de pe site-ul APTI.

La începutul lui octombrie, se activează Anim’est și acolo veți vedea și aceste animații. Ele vor fi lansate online tot atunci. Sunt distribuite sub licență Creative Commons, deci le puteți folosi liber oricum doriți și Bogdan spunea că ar fi în spiritul proiectului “Protecția datelor personale este un drept fundamental!” să le și adaptați/îmbunătățiți.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Lecții animate de viață privată digitală la Anim’est 2015

  • Cosmina

    Online-ul e un lucru obisnuit acum chiar si pentru adulti care vad ca se adapteaza destul de usor noilor trenduri. Tehnologia e captivanta, nu obligatorie. Nu poti da vina pe ea pentru faptul ca stai toata ziua in fata unui PC sau cu mana pe telefon.