PLAGIAT Trei tipuri noi de furăciuni


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

În materie de făcut rău, furat și ucis, nimeni nu-i întrece pe oameni. Hai să ne referim un pic la partea cu furatul. Plagiat tot omul face, dar unii sunt rafinați în această artă. Aceste trei noi tipuri de plagiat se bazează pe o anumită inteligență, caracteristică rară pentru un om pus pe furtișaguri.

1. Reformularea

Citești cu atenție textul original, îl înțelegi și brusc ți se pare că și tu ai fi putut spune același lucru. Așa că începi să scrii, folosind ideile din articolul original. Schimbi eventual titlul, folosești conectori lingvistici, poate bagi un exemplu elocvent și gata-i textul! A, să nu uităm formatarea – bold, italic și ceva culori, unde e cazul.

2. Înfrumusețarea

Seamănă cu primul tip. Iei conținutul original, îl întorci pe toate părțile și ți se pare că tu poți face mai bine. Dar, în loc să creezi propriul conținutul, îl iei pe cel gata construit, adaugi un element sau două, eventual augmentezi pe ici-colo și publici noul conținut, după care-l promovezi drept mai frumos și mai deștept decît primul.

3. Schimbarea canalului

Ai văzut un clip video interesant pe Youtube? Faci stenograma lui și publici textul pe blog! Ai citit un articol bun în presa online? Faci o animație care copiază textul! Ai văzut un text bun într-o publicație tipărită în provincie? Ia-l și publică-l pe site-ul mainstream! Evident, în toate aceste situații promovezi noul conținut drept creație personală.

De fapt, nici una dintre aceste metode nu ar fi rea în sine dacă ar conține o practică stranie, foarte nouă pe Terra: citarea! Este în regulă să-ți spui părerea despre ceva spus de un seamăn al tău, dar citează sursa originală, dom’le!

Foto: Apprenant MB

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.