TEATRU „Casa cu pisici“ sau azilul de femei 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Te vei regăsi într-un moment sau altul în „Casa cu pisici“. Fie că este vorba despre povestea Elenei (Emilia Dobrin), balerina ratată, de cea a Marei (Andreea Grămoșteanu), menajera ei sau de povestea Alexei (Ilinca Manolache), fiica Elenei, vei avea uneori gîndul că și tu ai trecut prin asta. Textul înfățișează un fragment din viața a trei femei (plus una care nu apare, dar care locuiește în camera de sus – mama Elenei) care au primit lovituri de la viață, care s-au despărțit unele de altele sau de cei pe care credeau că-i iubesc. Partea bună este că, pînă la final, își dau seama că au nevoie una de alta și că se pot ajuta.

Atmosfera în casa Elenei (scenografia: Mihaela Ularu) este lugubră: cinci colivii adăpostesc cinci pisici împăiate (Athos, Porthos, Aramis, D’Artagnan și Belzebut). Coliviile mai adăpostesc sticluțele de alcool ascunse de balerina ratată, cea care este acum dependentă și de tutun și medicamente și, pare-mi-se, de atenție. Apropo, este foarte amuzant momentul în care Elena improvizează o arie de operă italiană pe un text format numai din denumiri de medicamente anxiolitice!

De altfel, textul piesei lui Radu Iacoban este presărat cu multe glume și multă ironie și autoironie. Sunt metode prin care mai ales Elena și Mara au trecut peste greutăți, dar și modurile în care își ascund teama de a-și dezvălui adevăratele sentimente. Momentul care produce declicul este întoarcerea acasă, pe neașteptate, a fiicei Alexa, cea care trebuia să devină o mare violoncelistă, dar… Atunci aflăm că Elena și-a ratat cariera pentru că opt ani a trebuit să aibă grijă de mama sa schizofrenică, de faptul că Mara a trăit alături de un bărbat alcoolic și violent și că Alexa încă mai suferă din cauza lipsei de afecțiune din copilărie din partea mamei și din cauza criticilor ei constante.

Premiera piesei „Casa cu pisici“ de la Teatrul Foarte Mic a fost emoționantă prin brutalitatea cu care actrițele au strigat sentimentele personajelor, prin atmosfera apăsătoare creată de prezența iconică a celor cinci colivii cu pisici și prin coloana sonoră (piesa se termină cu „House of the Rising Sun“).

Spectacolul creat de Radu Iacoban este cel de-al doilea proiect din seria de cinci texte montate în premieră naţională la Teatrul Foarte Mic. Piesa se joacă și diseară.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “TEATRU „Casa cu pisici“ sau azilul de femei

  • Anais2016

    Actritele interpreteaza magistral rolul, mai ales Elena. Si asta conteaza cel mai mult. Piesa in sine seamana oarecum cu Un tramvai numit dorinta de T. Williams. Are originalitate si ceva profunzime, m-au deranjat un pic injuraturile impuse, care zgarie urechile, ca niste gherute.( glumesc) Am capatat o foarte mare admiratie si mult respect pentru actritele geniale care joaca rolul Elenei si pe cel al fiicei sale.