De 1 Iunie, vă recomand 3 cărți pentru copii 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Sigur, nu numai de 1 Iunie și nu numai pentru cei pe care-i numim „copii” datorită vîrstei.

1. Să creștem mici – Laura Grünberg

Cartea Să creștem mici de Laura Grünberg este o pledoarie candidă și ironică pentru reîntoarcerea la copilărie a adulților români. Da, români, pentru că este un volum profund ancorat în societatea noastră, cu destule referiri la obiceiuri și metehne autohtone și la tipuri de români. Laura Grünberg jonglează cu anumite cuvinte, inventează cuvinte noi și nu-și pierde deloc autoironia și ironia pe parcursul cărții. Experiența de profesoară, cercetătoare și activistă feministă are un impact major asupra tonului, conținutului și structurii cărții.

Citind cu atenție, nu poți să nu observi că Laura Grünberg are și o mică agendă activistă printre rîndurile cărții: pledoaria pentru natalitate, promovarea egalității de șanse, combaterea consumerismului, rezistența la stereotipare etc. Astfel, Să creștem micicapătă valențe educaționale, dar această educație este subtilă, de bun gust, amuzantă și ușor de digerat de către copiii care poate, uneori, se plictisesc la orele de la școală.

Detalii despre carte și fragment audio

Cumpărați cartea de la Elefant.ro (de aici) sau de la Editura Arthur (de aici).


2. Aventurile căpitanului Ronț – Vlad Stoiculescu

Din primele paragrafe, aflăm despre Ronț cum arată, cum visează să fie căpitan de corabie, care e relația lui cu Codruț și Alina (stăpînii lui), cum se înțelege cu Toni (un porcușor de Guineea „înțelept“) și cu Bela (o veveriță dinamică).

Aventura celor trei (cărora li se alătură dihorul Otto) constă într-o călătorie plină de peripeții către locul din livadă unde se presupune că există o comoară ascunsă. Pe drum, cei patru întîlnesc și alte animale și trec prin diverse pericole. Vlad Stoiculescu reușește să-i portretizeze fin și pe ceilalți, deși Ronț rămîne eroul, cel cu care te vei identifica încă de la început.

Detalii despre carte și fragment audio

Cumpărați cartea de la Editura Integral, de aici.


3. Bronto, un dinozaur încă mic – Valentin Nicolau

Faceţi cunoştinţă cu Bronto, micul pui din familia Brontosaurus, care acum începe să descopere lumea. Alături de noii lui prieteni, Diplo, Stega şi Tricer, pleacă la scăldat. Acolo ei se întâlnesc cu un vizitator neaşteptat, nimeni altul decât Tyrano, copilul familiei Tyranosaurus, care vrea să se joace împreună cu ei.

O poveste de aventuri care te va cuceri, plină de pilde pentru cei mici, care-i învaţă toleranţa faţă de cei din jur, în ciuda diferenţelor dintre ei.

Cumpărați cartea de la: Editura Nemira (de aici), Elefant.ro (de aici), Okian (de aici).


Și dacă tot l-am amintit pe Vlad Stoiculescu (Krossfire), consultați seria de pe blog-ul lui, denumită „Scurt ghid pentru crescut copiii altora”.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “De 1 Iunie, vă recomand 3 cărți pentru copii