CARTE Insomnia – Charlie Huston


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

Romanul „Insomnia“ de Charlie Huston de la Editura ALLFA este o distopie în care aproximativ 10% dintre oamenii de pe Terra sunt afectați de o insomnie fatală (SLP sau Sleepless sau 5L33PL355). După aproximativ un an în care nu pot dormi și în care se îndoapă cu paliative și joacă un joc video adictiv denumit Chasm Tide, bolnavii mor. Singura salvare este un medicament creat de o singură companie. Comprimatele de Dreamer (denominația chimică DR33M3R) nu elimină insomnia, dar îi ajută pe suferinzi să doarmă. Luat în doză mare, preparatul induce un somn lung, care se termină prin stoparea activității inimii și prin moarte.

Zece la sută din populația globului nu putea dormi.
Bolnavii mureau, da, dar trecea aproape un an, în medie, între momentul în care insomniacul prezenta primele simptome şi momentul în care murea. Odată ce se manifestau rigiditatea stranie a gâtului, îngustarea papilelor şi abundenţa transpiraţiei, insomnia apărea imediat, agravându-se treptat, până ce se instala complet. Bolnavii sufereau luni întregi, luni petrecute într-o permanentă stare de trezie, cu valuri de vise de stadiu REM fără să fi adormit măcar o clipă, de permanentă alertă şi conştientizând oribila devastare a propriilor corpuri. Nu exista tratament, moartea era inevitabilă, iar în vreme ce mintea se putea detaşa treptat, conştientizarea durerii şi a haosului trupesc nu înceta nicio clipă.
Cel mai înțelept lucru era să ia doze masive de speed.

Poveste din viitorul fără somn

Povestea este scrisă în anul 2022, ca o mărturie lăsată de Jasper, un asasin plătit, pentru Omaha, fiica polițistului Park și al lui Rose, soția suferindă de insomnie a acestuia. Acțiunea se petrece timp de cîteva zile din 2010 și este relatată la persoana I, la persoana a III-a și prin unele însemnări în jurnalul lui Park. Este un roman alert, care nu te lasă să-ți tragi sufletul, o carte cinematică, o distopie care exploatează o problemă cu care deja se confruntă omenirea – hrana insuficientă.

Totul se petrece într-o Americă apocaliptică, în care gruparea New America Jihad (NAJ) pune la cale atentate teroriste în orașele mari, unde trupele Thousand Storks fac ordine cu forța, unde cetățenii se organizează în bande și creează bariere stradale, unde facțiunile gangsta se transformă în trupe paramilitare și declară cartierele zone independente de administrația locală.

Park este un personaj meticulos construit, care se chinuie între dorința de a-și proteja familia și aceea de a face dreptate. Polițistul sub acoperire luptă din răsputeri să nu se abată la anumite standarde și criterii morale care-i dau senzația că încă trăiește într-o lume normală, care merită salvată. Cu educație bună și inteligență deosebită, Park se infiltrează în cele mai adînci cotloane ale rețelei de trafic ilegal cu Dreamer și ajunge să cunoască mecanismul prin care un grup mic de oameni declanșaseră epidemia și se îmbogățeau de pe urma suferinței.

Descrieri meticuloase

Huston descrie orașul în amănunt, are talentul de a te face să simți că ești acolo, în miezul acțiunii, chiar dacă nu ai fost niciodată în SUA. M-a uimit însă mai mult stilul de a descrie scenele de luptă: fără să renunțe la suspans și dinamism, autorul dă detalii din unghiuri vizuale surprinzătoare și descrie analitic mișcările care duc la anihilarea adversarului. Sunt descrieri realizate cu sînge rece, din care însă nu lipsește emoția.

În carte se explică modul în care a început răspîndirea insomniei: lipsa hranei a dus la crearea tot mai multor organisme modificate genetic. Unele substanțe din porumbul modificat genetic au avut efecte negative pe termen lung asupra creierului uman. Începută ca niște cazuri izolate în Italia în 2007, boala s-a răspîndit în toată lumea în cîțiva ani. În epilog, autorul mărturisește că s-a documentat cel mai mult de pe Internet și din cartea „The Family That Couldn’t Sleep“ de D.T. Max. Cartea este cu atît mai captivantă cu cît se inspiră din probleme actuale cu care ne confruntăm pe planetă.

În afară de insomnie, o altă plagă domină SUA: jocul Chasm Tide, cel căruia i se dedică atît insomniaci cît și nesuferinzi. Jocul este o lume paralelă, în care se tranzacționează obiecte și personaje construite în ani întregi. Evident, și jocul este obiectul unui trafic ilegal. Iar jocul are propriii săi sclavi, insomniaci ținuți în viață numai pentru a construi artefacte bune de vîndut pe piața de licitații.

Ei creează percepțiile de la zero. Nu lucrează pe pînzele propriilor persoane, lucrează cu imaginație pură. Au o paletă pe care trebuie să o folosească, rasele și tipurile personajelor și toate celelalte elemente la care te limitează jocul, însă variațiunile, odată ce începi să le manipulezi, sunt aproape infinite. Iar jucătorii din lumea întreagă completează întruna paleta, construiesc artefacte noi, desenează haine, pun bazele unor comunități, creează rase noi, înființează bresle noi. Artiștii ăștia – ei folosesc materialele ca să creeze cîte încă o personalitate, iar pe acestea le folosesc ca să spună povești.

Jocul virtual devine uneori real, cînd oamenii sunt puși să caute Dreamer sub pămînt și să se hăituiască, iar agitația insomniei personajelor reiese treptat din frazele tot mai alerte, uneori eliptice de diverse părți de vorbire și aluzive spre final.

„Insomnia“ de Charlie Huston este un SF distopic care mi-a adus aminte de perioada de glorie a cyberpunk-ului și mai ales de romanele lui William Gibson, cel care a reușit să facă din orașul degradat un teatru fascinant pentru aventurile în care au evoluat personaje remarcabile. La Huston am mai apreciat dialogurile informative și pline de vervă și documentarea temeinică despre subiectul principal – insomnia – și despre cele adiacente.

Informația, energia codificată ca informație, asta o să rămînă cînd noi o să fim praf și pulbere. Cînd ultimul generator va rămîne fără energie, cînd ultima moară de vînt o să ruginească și o să se prăbușească, atunci cînd ultimul panou solar va crăpa – atunci internetul se va opri, dar informația va supraviețui. […] Cînd societatea noastră va fi dezgropată, informațiile vor fi relicvele lăsate de noi. Și personajele, personalitățile pe care le creează insomniacii vor fi cele mai durabile, cele mai diverse și mai prețuite relicve, vor fi unice. Asta vom lăsa în urmă.

„Insomnia“ de Charlie Huston, 2011, Editura ALLFA, trad: Ioana Văcărescu, 392 pp.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.