CARTE 83 Minutes: The Doctor, the Damage, and the Shocking Death of Michael Jackson – Mark Langthorne, Matt Richards


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

La noi s-ar fi spus că a murit cu zile. Deși luase antidepresivele obișnuite și sedativele, dozele de Propofol injectate de dr. Conrad Murray cu o noapte înainte i-au fost fatale. În timp ce doctorul era ocupat cu apeluri telefonice și SMS-uri în altă cameră, Michael Jackson a murit. Culmea, doctorul nu a sunat imediat la 83-minutes-coversalvare, ci a încercat singur să-l resusciteze, deși nu a folosit corect tehnicile binecunoscute. Era deja prea tîrziu însă, puternicul anestezic îi oprise inima.

Cartea “83 Minutes: The Doctor, the Damage, and the Shocking Death of Michael Jackson” povestește cum a plecat MJ din această lume. Prietenia fatală cu doctorul din Trinidad-Tobago, dependența lui de medicamente, presiunea exercitată de compania AEG Live care pregătea o serie de zeci de spectacole la Londra, problemele financiare, toate acestea au constituit un cocktail al morții.

O lectură densă

Volumul este stufos, plin de detalii, cifre și date extrase din surse legale și din presă. Este o carte pentru cei care-l admiră pe MJ dar și pentru cei interesați de destinul tragic al superstarului. Privat de o copilărie fericită, preocupat în mod constant de creație, perfecționist, MJ a picat la un moment dat pe o pantă a pierzaniei. Acest copil adult nu a mai putut face față realității, trăia într-o lume paralelă, avea frustrări, se consuma pe scenă, își căuta identitatea. Adulat de miliarde de oameni, dar înconjurat de foarte puțini prieteni și de mulți dușmani.

But Michael, by now 21 years old, was still desperate to replicate, and even surpass, The Jacksons’ success with his solo career. He was becoming concerned that his brothers were riding on his coat tails. He had assumed most of the lead vocals on the Destiny album, was the focal point in most of the group’s live performances and had been responsible for writing the biggest hit from the last album. He remained anxious about the role his father, Joe, was having in directing his career and began wondering, in fact, if Joe was stalling his progress rather than progressing it.

Dependența de sedative a început în 27 ianuarie 1984, cînd o parte din scalp i-a luat foc în timpul filmărilor la spotul publicitar pentru Pepsi (tot de la artificii i s-a tras, bată-le vina). Atunci Michael a intrat în contact pentru prima oară cu substanțe care-i induceau o stare de bine și de liniște pe care nu o putea obține pe căi naturale. De atunci încolo, a început sarabanda medicamentelor și constanta căutare a doctorilor care să-i furnizeze substanțele. MJ lua, printre altele:

  • Xanax (Alprazolam)
  • Ativan (Lorazepam)
  • Ambien (Zolpidem)
  • Demerol (Pethidine, Meperedine)
  • Meperidrine
  • Diprivan (Propofol)
  • Percocet (Oxycodone + Paracetamol)
  • Darvocet

Despre Demerol a și cîntat în piesa “Morphine”, dar Propofol-ul a fost cel care i-a pus capăt, mai ales în combinație cu Lorazepam.

Noaptea finală

Cu o seară înainte de muri, MJ a venit de la repetiții și nu dorea decît să doarmă puțin. Asistat de doctorul Murray, a încercat să închidă un pic ochii ajutat de cîteva medicamente. Pentru că nu reușea, doctorul i-a administrat mai multe doze mici de Propofol și a părăsit camera. Această substanță se administrează însă sub strictă supraveghere și cu aparatură pentru resuscitare la îndemînă, pentru că poate să oprească activitatea creierului. Deși este încă un mister, se pare că doctorul nu mai era în cameră cînd MJ a plecat dintre noi.

Whether this version of the timeline is true or not, one thing is certain; when Murray dialled Anding [una dintre iubitele doctorului – n.red.] at 11:51am, it would be another 83 minutes before the gurney carrying the stricken body of Michael Jackson was rushed into the ER of the Ronald Reagan UCLA Medical Center and an incredible 134 minutes after Murray, according to his statement, had come back into Jackson’s bedroom after going to the toilet to find the singer not breathing.

Cînd ambulanța cu trupul lui deja fără suflare a ieșit pe poarta rezidenței temporare din Los Angeles, nimeni nu bănuia că nu este doar o pasă proastă prin care trece cîntărețul, ci că este practic ultimul său drum.

As the ambulance slowly exited the gates, it actually stopped to allow a bus of Japanese tourists to crawl by as they all took photos of Jackson’s home, totally oblivious to the fact they were witnessing the tragic end of the King of Pop.

Această carte este un documentar de tip text, scrisă cu mare grijă și cu o atenție matematică. Mark Langthorne și Matt Richards încearcă să facă lumină peste acea noapte și dimineață confuză. Pentru a descrie ultimele minute ale lui MJ, cei doi autori merg înapoi, în copilăria cîntărețului și înainte, după moartea lui, pentru a observa efectele produse de această tragedie.

Dincolo de bîrfe, de scandaluri și procese, MJ a fost un om care s-a consumat pentru semenii săi. Era conștient de rolul pe care-l juca și voia să fie cel mai bun tot timpul, lucru care-l preocupa chiar și atunci cînd se chinuia cu insomnia, așa cum arată acest fragment dintr-un monolog rostit de el în timp ce aștepta efectele tranchilizantelor:

“Elvis didn’t do it. Beatles didn’t do it. We have to be phenomenal. When people leave this show, when people leave my show, I want them to say, ‘I’ve never seen anything like this in my life.”

Există o mulțime de documentare și reportaje care vorbesc despre ultimele clipe din viața lui MJ, dar acesta este citat cel mai mult în carte:

Recomand cartea celor care se întreabă ce s-a întîmplat de fapt atunci și celor care vor să descopere cum o viață de artist poate fi un amestec puternic de faimă, bani, durere și singurătate.

“83 Minutes: The Doctor, the Damage, and the Shocking Death of Michael Jackson” de Mark Langthorne, Matt Richards, 2015, 426 pagini

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.