MUZICĂ Alchimistul hoinar prin piața (Marius) Matache


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Marius Matache scoate deja al doilea album, se va numi „Alchimie“ (aluzie la profesia de… profesor de chimie la universitate?). Make cîntă un folk implicat, care-ți rămîne în minte, care te face să vrei să-l mai auzi. Am ascultat cu atenție primul album, „Hoinar prin Piața Matache“, lansat în ianuarie 2013, și muzica asta mi s-a lipit de suflet ca marca de scrisoare, vorba altui cîntec vechi celebru.

Am pus albumul pe player și am ieșit la o plimbare prin oraș. Îmi place să ascult muzica la un nivel mediu, în așa fel încît să aud și zgomotele din jur. Nu din rațiuni de siguranță neapărat (este adevărat însă că în Ro niciodată nu știi cînd dă peste tine o mașină care circulă pe trotuar), ci pentru că-mi place senzația pe care o am cînd aud acest mixaj dintre mediul înconjurător și creația muzicală.

Albumul lui Make este echilibrat, există piese ritmate și destule slow. Și la nivelul mesajelor totul a fost gîndit: sunt cîntece sociale, ancorate în realitate, dar și piese romantice, pur lirice. Am urmărit pe melodii chitara clasică, ea mi-a oferit firul principal al pieselor, dar mi-a plăcut la multe dintre cîntece partea de percuție. M-a amuzat că unele dintre piese au și sunete de fundal (07, 13).

La fel de mult m-au amuzat multe dintre versuri. Am apreciat ironia lor și aluziile fine la realități de pe plaiurile mioritice. Mostre:

Visam să fiu un Făt-Frumos, iar tu a mea mireasă
Dar tu fugit-ai cu un zmeu și calul său de rasă.
E greu să fii azi Făt-Frumos, să salvezi prințese
Cînd zmeii au mașini de lux cu cinci-șase viteze. (02)

Pensionari uitați de vreme parc-au renăscut la piață,
Cu sacoșele în mînă, au zbughit-o către piață.
La piață e minunat, la piață e minunat. (07)

N-ai dreptate, pot să zic
Și-i mai potrivit să taci.
Este un oraș prea mic
Pentru-atîția boi și vaci. (08)

Cel mai mult însă mi-a plăcut „Cîrciuma“. Cu o orchestrație amintind de „Hotel California“, cu versuri care zugrăvesc o atmosferă misterioasă, apăsătoare, este o melodie parcă desprinsă dintr-un alt album și-ți evocă ceva din „Thriller“-ul lui Michael Jackson.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bUMsn3Yq44g

(Playlist pe Youtube)

În fine, ca să prindeți gustul acestui album ce mi-a evocat un pic vechiul album „Peripeții noi“ al lui Mircea Vintilă, iată un mixaj de 11 minute care trece prin toate piesele:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/marius-matache-hoinar-prin-piata-matache-fragmente-din-piesele-albumului[/soundcloud]

Stați pe aproape, pentru a fi la curent cu momentul apariției albumului „Alchimie“ al lui Marius Matache (mai ales că el caută susținători – bloggeri și parteneri media):


Hoinar prin Piața Matache

01. Poem cu cai
02. Zmeul
03. Colind pierdut
04. Dali
05. Paradoxuri erotice
06. Cât de mult
07. La piață
08. Ce de vaci în București
09. Cîrciuma
10. Ultima ninsoare
11. Și totuși
12. Colind pentru prieteni
13. Marea

Cumpără albumul în format MP3

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.