CARTE + AUDIO Viața unui șef de departament povestită de fiul său Supermen – Șerban Anghene


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

După ce deschideți acest volum, nu vă puneți prejudecățile ca semn de carte. Ca să înțelegeți stilul scriiturii din „Viața unui șef de departament povestită de fiul său Supermen“ de Șerban Anghene, țineți cont că Viata uni sef de departament - Serban Anghene copertaeste povestea evoluției unui copil (de aceea unii consideră că avem în față un Bildungsroman) văzută din perspectiva sa profund subiectivă și din cea a tatălui său.

Autorul este absolvent de Jurnalism (FJSC) și a primit pentru acest roman Premiul pentru Proză la concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani organizat de Uniunea Scriitorilor din România în 2008. Anghene nu are scrupule cînd scrie, el își încredințează foii de hîrtie gîndurile așa cum vin ele, lăsînd topica, logica și trama în grija cititorului. De aceea să nu vă mire dacă veți găsi în text, amestecate, povestiri la persoana I, fragmente dintr-un presupus jurnal al lui Supermen (da, cu „e“), discuții cu alți supereroi (mai ales cu Căpitanul Planetă), conversații pseudo-complexe cu dictatori sau criminali (Hitler, Mao etc.) și evocări ale perioadei stagiului militar al tatălui autorului.

[…] cînd țara noastră ciudată și săracă a încetat să mai fie a unuia singur, era clar că ea putea fi a tuturor, dar mai ales a fiecăruia în parte și astfel toți puteau s-o stăpînească, cel puțin teoretic […]

Avalanșa de întîmplări, scene frivole, descrieri ale manifestărilor biologice ale corpului uman, explicații privind relațiile stranii dintre membrii familiei formează un caleidoscop menit să ne ofere o idee despre cum a perceput fiul copilăria lui, dar și cum toate acestea au contribuit la maturizarea lui. Cartea evocă o bucățică din comunismul pe care autorul nu l-a trăit, dar din care știe destul de multe lucruri din poveștile tatălui său. Peste toate planează un umor subtil, pe alocuri cinic.

Din perioada monumentului, tată s-a întovărăşit cu un gândac, care i-a intrat în bocanc căutând căldură şi s-a cuibărit între şireturi, invelindu-se cu limba din piele box. Tată s-a descălţat, l-a privit în ochi, i-a mângâiat antenele şi, privind fotografia mea pe care o ţinea în portofel alături de banii pentru maşină, l-a sărutat pe frunte şi l-a lăsat să-şi vadă de somn.

În acest fragment audio, puteți surprinde o parte din stilul autorului și din modul în care el poate să îmbine două sau trei subiecte într-o singură povestire:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/viata-sef-departament-serban-anghene[/soundcloud]

Probabil Anghene face parte dintr-un curent care trebuie definit, așa că-i vom spune, banal, „literatură română nouă“. Totul este profund românesc în cartea aceasta: personajele cu moștenire comunistă, întîmplările la limita absurdului, descrierile din care răzbate precaritatea societății ș.a.m.d. Caracteristica de nou a scriiturii constă mai ales în mimarea stîngăciei și simularea inocenței.

Este o carte pentru cei care doresc să descopere autori și stiluri noi, care nu se sperie de o scriitură neliniară și care nu se plictisesc cînd citesc un luuung text la persoana I.

„Viața unui șef de departament povestită de fiul său Supermen“ de Șerban Anghene, 2009, Editura Cartea Românească, 268 pp.

Cumpărați cartea de la:

  • Cartepedia.ro, de aici
  • Elefant.ro, de aici (indisponibilă în momentul redactării)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.