(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)
Isus, un bărbat tînăr, cu meșteșug în ale tîmplăriei. Un om care își iubește părinții și care a evitat mereu o discuție serioasă cu mama și tata despre cine este de fapt tatăl său. Să fim serioși, nu prea a crezut în povestea cu arhanghelul Gabriel și faptul că Maria, mama lui, a rămas borțoasă din senin.
În excelenta blasfemie „Evanghelia după Fiul“, Norman Mailer este la mijloc, pentru că el produce un Isus uman. Biblia este respectată, indiferent de versiunile specifice diverselor religii și de traduceri. Spre deosebire de alte scrieri care repovestesc „cartea sfîntă“, în acest volum autorul nu inventează decît dacă ceea ce dezvăluie este în spiritul creștin general acceptat.
În acest mod, Isus are trăiri interioare profunde și nu se sfiește să ni le mărturisească. Această carte este o relatare la persoana I a întîmplărilor prin care trece un tînăr binecuvîntat. Hristos de aici este depresiv, îi e foame des, vorbește cu el însuși și are vedenii, se uită după femei, regretă de multe ori vorbele spuse. Mailer face un bine enorm creștinătății prin această carte care ar trebui să fie prezentată și explicată în școală, chiar la orele de religie.
Frazele scurte, uneori eliptice de părți de vorbire, dau senzația de dinamism, de imediat. Isus nu stă deloc, se mișcă mereu, propovăduiește, șochează și apoi se retrage în sine și ne face să empatizăm cu drama lui de a fi cel care se va sacrifica din motive pe care nici el nu le înțelege integral.
În afară de personalitatea lui Isus, îți rămîne în minte Diavolul. Satana este descris cu detalii, este fermecător, deștept și educat. Cu adevărat, aici este Scaraoțchi egalul negativ al lui Dumnezeu, de care și acestuia îi este puțin teamă. Al treilea personaj bine conturat este Iuda, un ucenic care-și pune întrebări, spre deosebire de ceilalți 11 care doar ascultă, tac și fac după cum le poruncește Învățătorul. De asemenea, pe Petru îl intuim, din spusele lui Isus, mai ales în momentele cînd acesta îl compară cu Iuda.
„Evanghelia după Fiul“ de Norman Mailer (la Editura Polirom) este o carte ușoară în lectură și grea în conținut. O mărturie spusă la persoana I se transformă într-un izvor de întrebări pentru cititorul care împărtășește sau nu o religie.
Fragment audio din carte:
[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/evanghelia-dupa-fiul[/soundcloud]