CARTE+AUDIO Umorul poporului român în faza terminală a socialismului. Peste una sută bancuri culese de Călin – Bogdan Ștefănescu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Am aflat de această cărticică din volumul lui Ben Lewis despre istoria comunismului prin bancurile epocii. Despre Călin-Bogdan Ștefănescu, Lewis spunea că a fost o revelație: el a fost cel care i-a oferit o dovadă Bancuri comuniste copertaaproape științifică a faptului că glumele din acea perioadă au contribuit într-o anumită măsură la căderea comunismului. Ștefănescu nu numai că a adunat peste 100 de bancuri (pe care le-a notat într-un jurnal secret), dar le-a și clasificat și le-a transpus în grafice.

Cînd am primit pachetul cu această carte, am crezut că este o glumă: ambalajul era cu mult mai mare decît produsul! Cărticica de buzunar este comparabilă cu un caiețel de rețete de bucătărie, dar are un conținut dens. Din cîte am înțeles, titlul face parte dintr-o serie limitată de 200 de exemplare, iar eu am primit copia nr. 167, conform ștampilei Editurii Paideia.

Volumașul conține bancurile adunate de autor, un interviu cu acesta luat în 1990 și un cuvînt-înainte de Mihai Pop. Există bancuri chiar și pe copertă, deci aveți destule surse de rîs. Apropo, e posibil ca numai anumite generații să înțeleagă poantele, pentru că se fac referiri la diverse aspecte din ceaușism, printre care:

  • cozile la alimente și alte produse de bază;
  • lipsa libertății de exprimare;
  • discordanțele dintre ce se întîmpla în țară și propaganda din presă;
  • cultul personalității lui Ceaușescu și al soției sale, Elena.

Ca să probați dacă vă încadrați în acele generații, ascultați aceste bancuri și măsurați-vă nivelul amuzamentului:

Fiecare banc sau șir de bancuri are trecută data la care a fost cules. Astfel, volumul devine o adevărată culegere de folclor, lucru demonstrat și în interviul cu autorul din preambulul cărții. Dacă nu sunteți familiarizați cu bancurile comuniste, vă va mira aciditatea unora dintre ele sau spiritul negativist din majoritatea. Pînă la urmă, aceste glume amare sunt un indicator al stării de nemulțumire din acea vreme, al suferinței românilor și al modului în care reușeau, preț de un rîset, să evadeze din realitatea terifiantă care a dominat România 45 de ani.

“Umorul poporului român în faza terminală a socialismului. Peste una sută bancuri culese de Călin-Bogdan Ștefănescu”, 2014, Editura Paideia, ediție limitată, format mic (70 x 145 mm), 120 pp.

Cumpără cartea de la Libris (livrare gratuită), de aici.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments