LYON Monedă locală, grădină pe gară, cărțile din cort 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Sunt abonat la tot felul de fluxuri de știri despre Lyon. Dincolo de informațiile politice, utilitare și starea vremii, uneori apar știri deosebite, care te fac să zăbovești peste text. La unele dintre evenimente mai particip și eu. Iată azi trei chestii interesante.

1. Gonette, moneda lyoneză

gonetteDin 7 noiembrie, orașul Lyon are o monedă locală: la gonette. Ea poate fi folosită în unele magazine de alimente (mai ales bio) și în magazine ale asociațiilor, grupurilor locale etc. Paritatea este 1 gonette = 1 euro.

Articolul L521-3. I din Codul Monetar din Franța permite acest lucru:

« […] une entreprise peut fournir des services de paiement fondés sur des moyens de paiement qui ne sont acceptés, pour l’acquisition de biens ou de services, que dans les locaux de cette entreprise ou, dans le cadre d’un accord commercial avec elle, dans un réseau limité de personnes acceptant ces moyens de paiement ou pour un éventail limité de biens ou de services.»

Cu alte cuvinte, o monedă locală poate exista doar în rețeaua aderenților, pentru a achiziționa bunuri și servicii agreate de rețea. De aceea, nu poți folosi gonette la Lyon decît dacă mai întîi aderezi la asociație și nu poți folosi moneda locală decît în locurile desemnate în prealabil.

Scopul monedei ar fi să stimuleze producția locală și comerțul micilor întreprinzători din zonă.

2. Grădina de pe Gara Perrache

Nici nu-ți închipui, în aglomerata gară Perrache, că ar exista un colț verde tocmai pe acoperiș! Nu arată prea bine întreținut, dar există acolo cîțiva copaci, niște boscheți, ba chiar o foarte mică grădină de zarzavaturi (am zărit vreo două roșii acolo). Poți să stai un pic pe bancă, dacă ai de așteptat mai mult un tren.

gara perrache-1 gara perrache-2

Pe de altă parte, tot în Gara Perrache există un pian la care poate cînta oricine se simte în stare. Lîngă instrumentul muzical, o consolă cu un buton de Like cere părerea trecătorilor despre această inițiativă.

3. Cărțile din cortul din piața centrală

Ce credeți că se vinde într-un cort imens din piața centrală, pînă în 11 noiembrie inclusiv? Nu cîrnați și bere, ci… se vînd cărți! Cea mai veche pe care am văzut-o era din 1842.

M-am cadorisit și eu cu o ediție Jules Verne – „De la Terre à la Lune” (colecția Hetzel), din 1926, pe care am dat incredibila sumă de 1,20 euro. Dacă nu știați că-l urmăresc pe Jules Verne de mic, explicații sunt undeva aici pe blog. Dacă l-ați citit și vreți acum să-l înțelegeți mai bine, vă recomand cartea lui Lucian Boia.

Carti Place Bellecour Jules Verne

Cortul era plin de lume! Oameni mai ales de vîrsta a III-a, care căutau cu febrilitate ediții rare, cărți din tinerețea lor, volume din anumite domenii. O lume diferită și plină de dinamism…


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “LYON Monedă locală, grădină pe gară, cărțile din cort

  • krossfire

    Nu prea inteleg rostul monedei alternative, avand in vedere paritatea ei. Ar putea fi un simbol interesant si o mostra de mandrie locala, dar la un calcul rapid, costul unei „gonette” e mai mare decat valoarea. Ar putea fi insa si o masura de siguranta, impotriva unei viitoare/potentiale crize.

    • George Hari Popescu Autor articol

      Este vorba de păstrarea valorii reale în interiorul economiei din rețea. Clipul explică mai bine. Adică, cheltuiești 1 euro în afara rețelei, dar nu se întoarce mai nimic la comercianți. Pe cînd, cu goneta, orice cheltuiești în rețea se întoarce.