DOCUMENTAR Colectiv: două filme


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Am vrut să văd cele două documentare pentru că am vrut să aflu ce s-a întîmplat de fapt în acea noapte, cum de a fost posibil ca 3 minute din infinitul timp să producă atîta durere. Paradoxul modului în care ne informăm în ziua de azi este că ești bombardat cu bucăți de fapte, dar pierzi din vedere detaliile. Este nevoie de distanță în timp și de detașare emoțională ca să afli ce s-a întîmplat și să pui cap la cap informații științifice, tehnice, cifre. Aceste două documentare îți pot oferi această detașare.


Digi24: #Colectiv | Un minut şi o secundă

Reportajul realizat de echipa de investigații de la „România furată” nu vrea să facă neapărat reconstituirea tragediei, dar leagă mărturiile de bucățile de informații de la acea vreme și de cele aflate între timp. Filmul este emoționant deoarece îi vedem și auzim vorbind pe unii dintre supraviețuitori, dar și membri ai familiei și prieteni ai celor pieriți în 30 octombrie 2015.

Am apreciat faptul că se realizează un profil consistent al trupei Goodbye to Gravity și ne sunt prezentați membrii acesteia. După introducere, se încearcă reconstituirea evenimentelor numai din mărturiile intervievaților, ceea ce adaugă o doză foarte mare de dramatism reportajului. Se trece apoi la salvatori – pompieri, lucrători de la ISU, Raed Arafat, apoi la procurori și criminaliști.

Melanjul de experiențe și emoții re-creează destul de fidel acea dramă, dar nu vom putea înțelege cu adevărat ce a fost în sufletul mamei care și-a găsit fiica moartă sau al prietenilor care au venit împreună la concert dar care n-au mai plecat în grup. O scurtă bucată din ultima parte a filmului este dedicată reconstituirii cu detalii tehnice, iar faptul că această parte este expediată este menită să atragă mai mult atenția asupra dramei umane din restul reportajului. De aceea nici nu se face legătura cu turnura de pe scena publică pe care a dat-o lucrurilor acest eveniment.

Partea bună este că întregul text al reportajului poate fi citit chiar în pagina în care există și filmul de 54 de minute.


Discovery România: Dezastrul din Colectiv

Vă recomand să începeți de fapt vizionarea cu acest documentar, apoi să mergeți la cel realizat de Digi24. Acesta este mai tehnic, mai sobru, pe calapodul documentarelor produse acest post. După ce-l vedeți, sunteți pregătiți pentru emoția intensă din primul.

Și în acesta însă sunt mărturii care-ți îngheață sîngele în vine, sunt evocate imagini apocaliptice, sunt oferite detalii care te apropie de firul întîmplărilor din acea noapte. Dar din păcate reconstituirea nu este deloc în spiritul tragediei din Colectiv, este prea puțin fidelă mărturiilor care se aud chiar pe fundalul acelor secvențe menite să reconstruiască decorul și faptele.

Nu a fost reconstituită aproape deloc panica, disperarea tinerilor prinși în acea gaură de șarpe în flăcări numită club. Partea bună este că putem vedea cîteva imagini filmate acolo și atunci cu telefoanele participanților, chiar dacă înregistrările cele mai dure nu sunt reproduse în documentar. O altă dezamăgire este faptul că nu se explică aproape deloc în ce mod acest incendiu și morțile tinerilor au dus la căderea guvernului Ponta.

Întegul film de 44 de minute (deci un pic mai scurt decît celălalt) poate fi văzut pe Youtube.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.