(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)
Nu-mi dau seama exact care este publicul țintă al cărții „Super! Sunt un gîndac!” de Ciprian Măceșaru, dar este clar că este o adaptare kafkiană amuzantă, care poate încînta cititorii de diverse vîrste. Povestea lui Andrei, băiatul care se trezește transformat în gîndac într-o dimineață, m-a făcut să rîd sincer pe alocuri.
Adevărul este că e vorba de un volum serios, nu trebuie să vă deruteze foarte multele dialoguri. Iar ilustrațiile autorului, un pic gotice, sporesc senzația de mister. Se pare că Măceșaru vrea să pună în discuție anumite stereotipuri și vrea să genereze în mintea noastră cîteva întrebări legate de identitate, relații interpersonale și chiar xenofobie. Pentru că micuțul Andrei, acum gîndac, este respins inițial de părinți, pentru a fi apoi interceptat de o vecină curioasă, pus în discuție la școală de către profesorul Anton și de director, amestecat în altercații cu colegii și poliția ș.a.m.d. O întreagă aventură ce se desfășoară într-o singură zi, de cînd băiatul descoperă că are altă înfățișare și pînă seara cînd… dar nu vă spun cum se termină, ar fi o cruzime din partea mea.
În fragmentul audio de mai jos, Andrei ajunge la școală sub camuflaj, adus de tatăl său cu mașina și are o confruntare cu colegii și profesorul:
[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/super-sunt-un-gindac-ciprian-macesaru[/soundcloud]
Mi-au plăcut dialogurile alerte, umorul de situație și unele jocuri de cuvinte. În poveste este inserat la un moment dat și un personaj mitic, un fel de vrăjitor care ne explică faptul că transformarea lui Andrei este firească, avînd în vedere că și tatăl său, domnul Stănescu, a suferit la un moment dat o transfigurare asemănătoare.
Eu cuget că Ciprian Măceșaru vorbește în volumașul său despre crizele adolescenței, despre comunicarea între generații și despre acceptarea semenilor diferiți. Din această perspectivă, cartea este nemaipomenită pentru a fi citită copiilor voștri încă de la vîrsta de la care pot pricepe că un băiat transformat în gîndac nu e motiv de teroare și că totul are o rezolvare dacă încercăm să comunicăm, fără să recurgem la violență. Deci, un fel de basm modern, pentru părinți moderni și pentru copii super!
Citiți un fragment din carte la Libris.ro.
„Super! Sunt un gîndac!” de Ciprian Măceșaru, 2015, Editura Humanitas Junior, 96 pag.
Cumpărați cartea de la: