Reforma copyright-ului în UE: din lac în puț, taxa pe link și Mica Sirenă interzisă


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

ACTUALIZARE

Concret, iată ce poți face acum: Trimite un e-mail la afaceri.europene@cultura.ro (către Serviciul Afaceri Europene, Direcţia Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene) cu punctul tău de vedere. Poate fi ceva simplu, pot fi cîteva paragrafe în care să spui că nu ești de acord cu această propunere.


Nici nu a scos bine la iveală Comisia Europeană propunerea de directivă (PDF) privind reforma copyright-ului în UE, că au și sărit mai multe categorii de publicuri în sus. Textul propunerii nu prea ia în considerare consumatorii și acordă avantaje și mai mari corporațiilor care oricum cîștigau o mulțime de bani, în detrimentul autorilor și fără să post-crimesasigure circulația decentă a operelor.

Practic, dacă propunerea va fi adoptată în această formă, se pot întîmpla următoarele:

  • Adio poze cu Turnul Eiffel pe FB! Va trebui să păstrezi pentru tine fotografiile cu clădiri de patrimoniu; le poți publica pe FB sau în alte locuri numai dacă ceri permisiunea și plătești deținătorului dreptului de autor. Se numește „libertatea de panoramă”.
  • Adio previzualizarea primului paragraf al știrilor! Motoarele de căutare, cititoarele RSS și agregatoarele de știri nu mai pot oferi nici măcar un cuvințel din știrea respectivă; acest drept va fi valabil 20 de ani.
  • Adio conținut relevant pe Youtube! Pînă acum, platforma te atenționa dacă aveai în cont conținut al cărui drept de autor era deținut de altcineva; de acum încolo, Youtube va trebui să scaneze ceea ce încarci încă din faza inițială.
  • Adio conținut cultural de patrimoniu pe Internet! Dacă ești o instituție culturală, poți digitaliza operele de patrimoniu, dar ele vor putea fi accesate numai la sediul tău, nu vei putea să pui operele online.

Implicațiile directivei menite să „modernizeze” copyright-ul comunitar sunt multe, nuanțate și consumatoare de timp. Propunerea Comisiei a fost lansată în 16 septembrie și este în faza de consultări publice (feedback pe textul directivei). Te poți implica în mai multe moduri:

  • Oferă feedback pe site-ul CE!
  • Scrie-le eurodeputaților români!
  • Scrie-le parlamentarilor români!
  • Scrie pe blog, pe FB, unde crezi că ai audiență!
  • Vorbește despre asta prietenilor, cunoștințelor!

În afară de link-urile din bundle-ul de la FatURL, iată și alte lecturi utile:

Noua propunere europeană privind dreptul de autor – în loc de reformă reală, o propunere decuplată de realitatea tehnologică

Copyright reform fails eu citizens in favour of industry

Despite denials, copyright reform plans by European Commission are an attack on the freedom to link

European Commission Copyright Proposal Leaves Users In The Dark

? Din păcate, dacă directiva va fi adoptată în această formă, vei fi nevoit/ă, de exemplu, să te gîndești de mai multe ori înainte de a face link spre un conținut asupra căruia nu ai drept de autor și nici de exploatare.

? Din fericire, încă mai e timp să acționezi, pentru că procesul legislativ în Uniune e anevoios și durează mult. După eventuala adoptare, statele membre au doi ani la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională.

Iată o sinteză amuzantă a schimbărilor care ne pasc (activați subtitrea în română, dacă doriți):

Ar fi de ajutor această prezentare pe care am făcut-o la conferința ANBPR:

Nu ar strica să dați vestea mai departe despre această propunere care ne va afecta pe toți în cîțiva ani. Ne va afecta în bine sau în rău, depinde de noi să influențăm decizia finală!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.