Reforma copyright-ului în UE: hai să mai încercăm să facem ceva!


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

Comisia Europeană (CE) a lansat un pachet de reformă a dreptului de autor, dar textul este complet inadaptat mediului online. Nu oferă un cadru modern, ci doar favorizează marile industrii și corporații, aduce atingere modului esențial în care funcționează Internetul și nu răspunde cerințelor digitale actuale ale cetățenilor europeni.

La Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), am pornit o campanie care-și propune să mobilizeze cît mai mulți cetățeni europeni, pînă la votul Comisiei JURI din Parlamentul European, programat pentru 10 octombrie (sunt zvonuri că se va amîna votul). Campania cuprinde un site dedicat și o serie de 10 clipuri video în care 10 persoane din medii diferite spun de ce nu sunt de acord cu schimbările propuse de CE. Clipurile vor fi publicate pe parcursul campaniei în acest playlist de mai jos pe Youtube și pe pagina de FB a lui ApTI.

Ce trebuie să știi

1. „Taxa pe link” – trusturile de presă vor decide ce poți să citești

Se propune crearea unui nou drept de autor pentru companiile media, numit ancillary copyright (drept de autor auxiliar) și poreclit „taxa pe link”. Acestea pot interzice ce intră în lista căutărilor tale pe motoarele de căutare și vor putea cere bani de la cei care afișează link-uri către conținutul lor online. Adică plată pentru snippet-uri, thumbnail-uri și preview-uri!

2. Upload Filter – mașina de cenzură a Internetului

Platformele online vor fi obligate să implementeze un filtru care să verifice materialul încărcat chiar din momentul upload-ului. Dacă sesizează încălcări ale drepturilor de autor, platformele trebuie să blocheze automat conținutul. Dar cum își poate da seama un algoritm dacă tu folosești în mod legal conținut? Filtrul pe conținut este un mare instrument de cenzură. Algoritmii de filtrare nu pot ține cont de excepțiile prevăzute în legea drepturilor de autor, așa că nu o să mai ai voie să faci parodii, caricaturi, remix-uri. Adio libertate de exprimare!

3. Text and data mining – exploatarea textelor și a datelor

Cu ajutorul soluțiilor software, volume mari de texte și date pot fi analizate în mod automatizat pentru a găsi noi corelații între informații și tipare de interpretare ajutătoare. Este o unealtă benefică pentru orice domeniu și pentru orice categorii de persoane. În schimb, Comisia Europeană propune ca această exploatare a textelor și datelor să fie realizată doar de organizațiile de cercetare, în scop științific și doar în măsura în care materialele au fost „accesate în condiții legale”.

4. NonExcepția pentru educație – propunerea îngrădește modurile creative de predare

Comisia limitează din nou zona educatională spunând că doar „unitățile de învățământ” pot folosi materiale protejate de drepturi de autor. Niciun alt cadru informal de educație nu este recunoscut. Iar “excepția” se referă doar la posibilitatea de utiliza materialele exclusiv în scop ilustrativ și doar prin rețeaua securizată a școlii. Excepția este extrem de limitată și nu încurajează modurile creative de predare, facilitate de noile tehnologii și posibilitatea de a ține cursuri online la distanță.

Ce poți face

Dă Share pe rețelele sociale! Exemple de mesaje:

Libertatea de exprimare în UE este în pericol! Află mai multe la https://apti.ro/copyright-reform

Este amenințat dreptul la link și dreptul la upload în UE. Află mai multe la https://apti.ro/copyright-reform

Reforma copyright în UE: vrei să dai un link? Plătește! Află mai multe la https://apti.ro/copyright-reform

Reforma copyright în UE: nu mai poți uploada ce vrei tu! Află mai multe la https://apti.ro/copyright-reform

În plus:

  • Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze cu NU reforma copyright. Nu mai putem aștepta răspunsuri plicticoase politicoase pe mail, trebuie să acționăm direct. Folosește tool-ul MEP Roulette de pe SaveTheMeme ca să îi suni gratuit.
  • Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 perspective diferite despre impactul reformei copyright.
  • Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă! Iată mai jos un exemplu de text pentru e-mail.

Către: ________________________

Doresc să-mi exprim punctul de vedere privind propunerea de reformă a copyright-ului în UE (din cadrul Directivei privind Piața Unică Digitală), inițiată de Comisia Europeană și asupra căreia se va exercita în curând un vot în Comisia JURI din Parlamentul European.

Textul propunerii nu ia suficient în considerare consumatorii și acordă avantaje și mai mari corporațiilor. Deși CE a promis un cadru legal modern în ceea ce privește dreptul de autor, aceasta nu servește scopului final, al unei piețe digitale unice caracterizată prin:

– accesul la informație;

– protecția utilizatorilor;

– încurajarea serviciilor și tehnologiilor digitale inovative și susținerea activităților economice.

Din contra, în loc să mărească oportunitățile pentru profesori, cercetători, instituții de protejare a patrimoniului și mediul de afaceri, propunerea de directivă este nu numai complet inadaptată mediului digital, dar nici nu răspunde cerințelor actuale ale cetățenilor, favorizând exclusiv marile industrii și corporații.

Vă rog să faceți presiuni pentru ca votul să fie defavorabil propunerii de directivă, mai ales din cauza Articolelor 11 și 13, care potențează cenzura online și împotriva amendamentelor 95 și 101, care ar împiedica inovația. Peste 120.000 de utilizatori de Internet nu sunt de acord cu aceste propuneri ieșite din contextul lumii actuale și sute de organizații s-au declarat revoltate de aceste inițiative ale Comisiei Europene.

Consider că este nevoie de o schimbare majoră de politică în ceea ce privește legislația dreptului de autor, în direcția în care creatorii, utilizatorii, profesorii și antreprenorii pot beneficia la potențial maxim de oportunitățile aduse de mediul digital.

Vă rog să transmiteți Comisiei punctul meu de vedere. Susțin poziția adoptată de Asociația pentru Tehnologie și Internet și rezumată pe site-ul campaniei “Reforma copyright în UE: implică-te și corectează!” – https://apti.ro/copyright-reform/.

Vă rog să mă țineți la curent și să mă implicați în discuțiile online și față în față pe această temă de interes.

În concluzie, dă vorba mai departe, pentru că situația devine nasoală și viitorul pare sumbru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.