CARTE Miercuri, respirăm – Ioana Chicet-Macoveiciuc


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

Povestea celor șase femei însărcinate care se întîlnesc miercurea la cursurile de Lamaze în București este plină de culoare, de detalii personale, de dezvăluiri șocante. Ioana Chicet-Macoveiciuc este o autoare omniscientă și asta ne ajută să știm totul despre personaje încă Miercuri, respirăm - copertade pe la începutul romanului. Dialogurile animate, umorul și ironia fac din acest volum o lectură agreabilă.

În „Miercuri, respirăm”, autoarea urmărește viața celor 6 femei (una dintre ele este chiar ea) pe parcursul a cîtorva luni, pînă la nașteri. Aflăm despre ele că au vieți frumoase la suprafață, dar că fiecare ascunde o durere, un regret din trecut sau o iubire reprimată. Ioana Chicet-Macoveiciuc ne oferă din cînd în cînd răgazul de a reflecta asupra acestor vieți zbuciumate, într-un oraș aglomerat.

Mergem pe stradă cu durerile noastre surde şi nici nu le bănuim pe ale celor din jur. Îi invidiem pentru vieţile lor, pe care le bănuim perfecte, pentru că doar durerea noastră o putem simţi cu adevărat. Dar viaţă perfectă nu există. Mă gândeam la noi şase, femei diferite, cu vieţi diferite, femei normale, cu nimic speciale sau deosebite, adunate împreună la un curs oarecare, într-o casă oarecare, veche şi anonimă. Şase poveşti, fiecare cu durerea ei, mai mare sau mai mică, fiecare uriaşă pentru cea care o trăieşte. Un bărbat violent. O casă pierdută. O altă familie, o viaţă paralelă. O amantă. Un copil bolnav de leucemie. O viaţă traumatizată de accidente, morţi şi dispariţii, a mea.

Iată cine sunt cele șase viitoare mame, după cărțile de vizită pe care și le schimbă la prima întîlnire și după descrierile de pe supracoperta cărții:

  1. Miruna Nichifor, Specialist PR, Fabulous Events: Miruna nu-și găsește niciodată cheile sau portofelul, în schimb găsește soluții la problemele altora. Ba chiar și la ale ei, uneori.
  2. Veronica Mușat-Aydogdu, Office Manager, International Landmark Constructions: Veronica e fata pe care-o invidiezi cînd o vezi pe stradă, crezînd că viața ei e perfectă. Dac-ai ști…
  3. Angela are o familie minunată. Ocazional visează că-i pune otravă în mîncare soțului ei.
  4. Carmen Păunescu, analist financiar, Direcția de taxe și impozite, ANAF: Carmen te scutură de-ți merg fulgii și te aduce cu picioarele pe pămînt. Dar e îndrăgostită de o magnolie.
  5. Raluca Rizea, Operations Manager, Oracle: Raluca e foarte serioasă și planifică totul din timp. Păcat că unele lucruri esențiale nu se pot planifica…
  6. Gabriela Mardare, English Teacher, School nr. 164, Bucharest, District 5: Gabi e profesoară, dar manualele școlare îi dau fiori în ultima vreme.

Dincolo de tramă, este o carte utilă pentru femeile care așteaptă un copil. De aici vor afla că nu este deloc rău să cedeze uneori tentațiilor, că pot avea grijă de viitorul lor copil în timp ce au grijă și de ele, ce să mănînce și ce nu, cum să procedeze pentru a dormi cît de cît bine și, mai ales, cum să administreze relația cu partenerii.

În ultima lună avusesem tot mai puţine atacuri de panică. Prietenia fetelor de la Lamaze mă ajuta mult să uit de ale mele. Mă gândeam des la Raluca, Angela, Carmen, Veronica şi Gabi, la familiile şi problemele lor, la cât de stranie şi surprinzătoare e viaţa uneori. Întotdeauna problemele tale par cele mai mari, pentru că-ţi sunt cel mai aproape. Când începi să afli şi calvarul prin care trec alţii, parcă mai repede şi mai des iese soarele şi pe strada ta. Gabi nu era sigură că omuleţul din pântecele ei e al soţului. Se lupta cu greutatea, era mereu nervoasă, stresată, flămândă. Vorbea tot mai mult de una singură în engleză. Raluca putea naşte în orice moment, îşi făcea griji pentru sănătatea gemenilor posibil prematuri şi se întreba cum se va descurca să-i crească de una singură. Eu îmi făceam griji mai mult despre unde vor încăpea cu toţii în minusculul apartament cu preţ de vilă în buricul târgului. Angela era apăsată de gânduri, arăta rău, era nedormită. Carmen urma să rămână fără casă, în compania unui copil pe care nu şi-l dorise. Iar Veronica dispăruse fără urmă. Am adormit spre dimineaţă, după multe drumuri la toaletă şi câteva pastile anti-reflux.

Dacă este să intrăm în ițele volumului, observăm totuși că Ioana Chicet-Macoveiciuc se ține de rețeta scriiturii de roman, iar asta nu este mereu bine. Bănuiesc că a citit ceva teorie din domeniu și “manuale” de tipul cărții lui Stephen King. Însă scriitura americană nu se potrivește întotdeauna decorului, trăsăturilor și comportamentului personajelor. Pe alocuri, am simțit că a introdus elementele de punct culminant doar pentru că trecuseră prea multe pagini de narațiune liniștită. Așa se face că există momente ușor neverosimile, dar pe care autoarea le drege cu grație.

Limbajul este cel care creează echilibrul romanului: te vei simți în largul tău, chiar și cînd citești scenele și dialogurile din timpul întîlnirilor dintre două, trei sau mai multe dintre cele șase prietene. Iar observațiile despre viață vin la timp, de obicei după un punct tensionat sau o dezvăluire surprinzătoare.

Aţi observat cum oamenii, când simt deopotrivă fericire şi nervi, aleg să şi-i exprime doar pe cei din urmă? Ca de exemplu atunci când afli că ai luat bacul cu notă mare, dar prietena ta care era mult mai slabă la învăţătură decât tine a reuşit să ia o notă mult mai mare ca tine. Sau când îţi găseşti în sfârşit cheia de la maşină, dar faptul că ai găsit-o în lada cu nisip a pisicii te enervează mai mult decât te bucură faptul că n-ai pierdut-o de tot. Când primeşti jobul pe care ţi l-ai dorit, dar salariul e mai mic decât sperai. Când afli că puiul din burtă e sănătos, iar în aceeaşi seară, bărbatul te anunţă că se mută cu amanta.

Ca o ultimă notă, am apreciat foarte mult prezentarea grafică a cărții – elegantă, cu o hîrtie cu aer vintage – și faptul că este impecabilă la nivelul gramaticii și ortografiei. Recomand volumul nu doar femeilor, ci și bărbaților, pentru că veți descoperi între copertele lui șase povești simple/complicate și șase femei puternice, care știu să răzbată cu abilitate prin viață.

Ioana Chicet-Macoveiciuc, “Miercuri, respirăm”, 2016, Editura Univers, 253 de pagini

Cumpărați cartea de la:

Foto: Prințesa urbană

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.