CARTE Arhanghelul Raul – Ovidiu Eftimie 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

În această carte:

  • arhanghelul Raul este un hipster care lucra în publicitate și care a murit subit și a adus în Iad;
  • controlorii de tren fac parte dintr-o organizație secretă;
  • la Teiuș este o gaură temporală;
  • gara din Brașov este singurul punct fix din univers;
  • tot la gara din Brașov, servește la bar Dumnezeu, iar acesta este o ea și-l cheamă Maria;
  • la Pașcani este un institut de cercetări paranormale.

Este clar că nu te vei plictisi citind această carte. Ovidiu Eftimie duce la superlativ poantele ovidiu-eftimie-arhanghelul-raul-copertape care le găsiți zilnic pe TimesNewRoman.ro, sub o formă sau alta. Ironia și umorul sunt constante, autorul nu-ți lasă nicio clipă de răgaz și este foarte probabil să rîdeți pe parcursul acestei cărți.

Eftimie se leagă de mai toate domeniile de activitate și ia peste picior fel de fel de cetățeni care se încadrează în diverse stereotipuri. Iată, de pildă, care e situația la CFR:

În doi ani Popescu a văzut foarte rar un bilet de tren normal. Jumătate dintre cei care călătoreau cu trenurile Căilor Ferate Române aveau scutiri, reduceri, gratuităţi, beneficii. Fiecare facilitate era însoţită de diverse hârtii, de toate culorile, emise de toate ministerele din ţară, de la Finanţe la Turism şi de la cel al sănătăţii la cel cu educaţia şi şcolile. Cealaltă jumătate circula fără bilet, preferând să dea bani la naş, indiferent dacă distanţa era scurtă sau traversa toată ţara. Erau oameni care nici nu ştiau că există case de bilete. Singurii care cumpărau bilete erau turiştii străini şi câţiva naivi, care aveau tot timpul o privire buimacă şi se minunau de ce vedeau. „Nu se deschide geamul”, „Doamne, ce pute aici!”, „Cât de încet merge trenul!” Oameni care credeau că, deşi trăiesc într-o ţară de lumea a treia, trenurile ar trebui cumva să fie ca în Japonia. Oameni care credeau că, odată ce se urcă în tren, intră într-un tărâm magic, unde restul regulilor ţării nu se mai aplică. I-ar fi dispreţuit dacă nu ar fi avut altceva de făcut.

O mică aluzie la școala românească:

– Vezi, blebedocule, cum credeţi toţi că şcoala e inutilă! Na, acum nu ţi-ai fi dorit să ştii ceva matematică superioară, fizică einsteiniană, lucruri de bază care se învaţă în liceu? Înţelegeai şi tu una-alta, continuă tăios doamna directoare adjunctă. Ne-am sacrificat pentru voi, indolenţilor, şi pentru ce? Pentru nimic? Vine Apocalipsa şi voi nu ştiţi de unde să luați de coadă o mică spărtură în continuumul spaţiu-timp!

Dar poate cel mai mult vă va surprinde faptul că CFR-ul construise pe ascuns locomotive și trenuri nu doar supersonice, ci chiar capabile să călătorească în timp. Iată povestea acestui vehicul realizat cu bani românești, cu piese autohtone și cu soartă tristă:

La Electroputere Craiova s-a construit în 1980 prima locomotivă diesel cuantică, considerată o minune a tehnicii și a eficienței la vremea aceea. Întrucât nu avea nevoie de cale de rulare electrică, putea fi folosită pe orice fel de traseu feroviar atât timp cât ecartamentul era cel potrivit. Un plin de motorină îi asigura transportul în timp de până la două săptămâni față/spate. Generatorul diesel asigura atât mişcarea în planul fizic, cât și încărcarea motorului puls de timp, pentru salturi de mici dimensiuni. Locomotiva s-a stricat de două ori în trecut și în viitor, asta însemnând că România a avut, într-un anumit moment, patru locomotive capabile de călătorie în timp, toate stricate. Aflate pe aceeaşi linie, locomotivele s-au ciocnit, creând astfel un paradox temporal şi numeroase pagube materiale. Din piesele rezultate s-a construit ultima locomotivă a timpului, care se află în mod constant în revizie în depoul Bucureşti. Întrucât la construcţia ei s-au folosit piese din perioade diferite, cu caracteristici subcuantice diferite, partea mecanică nu funcţionează niciodată corect. Geamurile și uşile nu se închid, lichidul de frână dispare constant, uleiul este ori prea vâscos, ori prea fluid, iar unul dintre pistoane refuză să existe în actualul continuum spaţiu-timp, reducând considerabil viteza acesteia.

Acest SF umoristic al lui Eftimie este pur românesc. Personajele au puteri paranormale și se luptă să scape lumea de apocalipsă, dar beau de sting, li se face brusc poftă de ciorbă, iau și dau șpagă, înjură de mama focului și au uneori acel defetism specific poporului mioritic.

Este un volum cu dialoguri alerte, cu umor decent, cu scene de-a dreptul absurde, este o poveste profund națională. Vă puteți delecta cu această carte într-o după-amiază de weekend sau în viitorul concediu și sigur veți simți la final nevoia unei continuări.

Ovidiu Eftimie, “Arhanghelul Raul”, 2016, Editura Nemira, 172 de pagini

Cumpărați cartea de la:


 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “CARTE Arhanghelul Raul – Ovidiu Eftimie