Vă recomand Varșovia


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Poate pentru că ne-am tot obișnuit cu Parisul, Roma și Londra, uneori ignorăm din planurile noastre de călătorie orașe mai apropiate, din țări care au trecut prin comunism. Poate că n-aș fi ajuns nici eu la Varșovia dacă nu trebuia să particip pentru cîteva zile la OER Forum. Și iată cum am descoperit un oraș cochet, reconstruit după Al Doilea Război Mondial, cu iz occidental și romantic.

Înainte și după conferință, am avut timp să hălăduim un pic. Așa că mă felicit că am ales restaurantul Stara Kamienica pentru o anume aniversare. Și acolo, dar și la celelalte la care am fost, personalul vorbește engleză, deși e bine să nu intri în detalii pentru că se vor pierde un pic. În afară de restaurantul amintit mai devreme, vă mai recomand Bazyliszek. Este un loc nepretențios, chiar în centru, cu o terasă generoasă, unde ați putea avea norocul să luați masa alături de vrăbiuțele locale.

Un obicei foarte bun la ei este că ți se aduce un antreu, indiferent de ce ai comandat. La final, primești un lichioraș odată cu nota de plată. În plus, poate am avut noi noroc, dar chiar am fost serviți repede. Nu ezitați să încercați, printre altele:

  • friptura de rață cu sos de portocale;
  • clătita de cartofi cu carne de pui și ciuperci poloneze;
  • găluștile cu tot felul de umpluturi.

O plimbare pe malul rîului (încă în amenajare) nu strică, dar și o plimbare prin centrul istoric, reconstruit ca și cum Varșovia n-ar fi pățit nimic în timpul bombardamentelor. În schimb, să nu vă tenteze să urcați în Palatul Științei și Culturii (un fel de Casa Presei Libere a lor), pentru că nu merită să dați cei 20 de zloți (cam 20 de lei) doar pentru a vedea de sus o bucată din oraș. Există locuri înalte mult mai pitorești, de unde puteți observa detalii interesante.

Dacă aveți timp de muzee, sunt destule! Mai ales celebrele Chopin și Marie-Curie. De fapt, referințele la cei doi, dar și la alți autori și oameni de știință polonezi, sunt prin tot orașul. Însă neapărat să alocați măcar o oră pentru a vedea clădirea și împrejurimile bibliotecii Universității, cu un adevărat parc pe acoperiș și cu o arhitectură surprinzătoare! Seara, dacă vă mai țin picioarele, mergeți să vedeți show-ul multimedia de la Multimedialny Park Fontann:

Se merge mult cu bicicleta prin Varșovia (sunt piste amenajate), transportul în comun este foarte civilizat și trenul special te duce la aeroport în vreo 20 de minute, la un preț normal – 4,4 zloți. Mi-a plăcut că există unele explicații în engleză, pentru turiști, cam peste tot în oraș.

La plecare, ar cam trebui să luați o sticlă de vodcă, dacă vă puteți hotărî din cele cîteva zeci de feluri. Raionul de vodcă la supermarket-uri pare că este cel de pîine la francezi, ai de unde alege!

În concluzie, Varșovia este un oraș care merită cel puțin 3 zile. Străzi largi, oameni politicoși, mîncare bună și prețuri accesibile. Adică lucruri spre care ar trebui să tindem și noi.

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar