Ce filme am văzut și vă recomand pe TIFF Unlimited 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

În primul articol, am povestit despre experiența mea cu platforma TIFF Unlimited: cum îți faci cont, ce-ți oferă, care-i sunt particularitățile. Acum intru în pîine și vă spun ce filme interesante sunt acolo.


POVEȘTI TRĂSNITE / WILD TALES (2014)

Regizor: Damián Szifrón
Distribuție: Rita Cortese, María Marull, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Darío Grandinett
Țara: Argentina, Spania
Gen: Comedie, Thriller
Durata: 122 min
IMBD: 8,1/10

Sunt șase povești cu diverse personaje, avînd furia ca numitor comun. De la un pilot de avion supărat pe o mulțime de oameni din viața lui pînă la un bărbat enervat de firma de ridicări de mașini din oraș, poveștile sunt intense și ne arată cît de fină este limita dintre calm și respectarea regulilor sociale pe de o parte și furia necontrolată de cealaltă parte.

Fiecare poveste începe abrupt și punctul culminant apare în doar cîteva minute de la introducere. Faptul că totul se întîmplă în țări latine dă un dinamism foarte potrivit scurt-metrajelor. Filmul mi-a adus aminte de “Falling Down” cu Michael Douglas.


PAUZĂ / PAUSE (2018)

Regizor: Tonia Mishiali
Distribuție: Stela Fyrogeni, Andreas Vassiliou, Popi Avraam
Țara: Cipru, Grecia
Gen: Dramă
Durata: 96 min
IMBD: 7,5/10

Mare parte din film este menită să ne facă să o înțelegem pe femeia captivă într-un mariaj nefericit. Căsătoria aranjată pe vremuri de părinții ei devine o închisoare; Elpida (“speranță”) este complet subordonată soțului și îi sunt interzise și cele mai mici gesturi de libertate. La un moment dat, pe fondul unei precarități psihice, femeia începe să confunde realitatea cu imaginația.

Este interesant de urmărit evoluția ascendentă a stărilor Elpidei și, după ce empatizăm total cu ea, ne dorim alături de ea să scape din acea capcană reprezentată de Costas, soțul total absent din cuplu. Poate bănuiți că ea scapă în cele din urmă din această strînsoare, dar vă las bucuria de a descoperi cum face asta.


GENERAȚIA WOODSTOCK / WOODSTOCK: THREE DAYS THAT DEFINED A GENERATION (2019)

Regizor: Barack Goodman 
Distribuție: Stephen Stills, Joan Baez, Richie Havens
Țara: SUA
Gen: Documentar
Durata: 106 min
IMBD: 7,4/10

Titlul în engleză al acestui documentar lansat în aprilie cred că spune totul: într-adevăr, Woodstock a fost mai mult decît un festival, a fost o mișcare socială, un gest de pace al tineretului hippie, exact în timpul în care SUA purtau războiul din Vietnam. Îmi aduc aminte că, atunci cînd eram student, am răsfoit cîteva reviste străine din august 1969, la biblioteca fostei academii “Ștefan Gheorghiu” și toți jurnaliștii erau convinși în articole că au fost martorii unui moment istoric.

Ce este interesant la acest documentar este faptul că interlocutorii nu apar deloc. Ei doar povestesc peste imaginile de arhivă, iar uneori vedem fotografii cu ei din acea vreme sau secvențe video în care ei apar. Documentarul începe cu contextul social și politic din SUA acelor vremuri, apoi descrie în detaliu pregătirile pentru organizarea festivalului și cele trei zile de muzică, page și dragoste.


Am mai văzut înainte de TIFF Unlimited și vă recomand:

Snowden (2016)

Filmul este realizat ca un making of al documentarului Citizenfour realizat de Laura Poitras, în camera de hotel de la Hong Kong a lui Snowden, atunci cînd dezvăluia pentru prima dată lucruri despre motorul de căutare intern Xkeyscore și proiectul PRISM. Flash-back-urile recompun mozaicul vieții acestui om care suferă de epilepsie și depresie. Ba chiar aflăm de Xkeyscore într-o scenă în care un personaj caută informații adunate în urma vizitei sale la București, unde a asigurat adăugarea României în sistemul mondial de supraveghere.


Cîinele japonez (2013)

Dovada că unele lucruri pot fi reparate într-o familie. Fiul Ticu se întoarce în sat, însoțit de nevasta japoneză și de băiatul lui, pentru a-și convinge tatăl (Victor Rebengiuc) să meargă cu ei în Japonia. După o viitură care distruge casa și ani întregi de non-comunicare în familie, tatăl ia decizia corectă. Filmul a fost propus la Oscar 2015, la categoria “Cel mai bun film străin”.


Despre trup și suflet (2017)

Este un film de privit cînd ești relaxat, dar și cînd ai multe pe cap. Cînd vei vedea ce eforturi face Mária să-și învingă autismul pentru a fi mai aproape de lungimea de undă a lui Endre (care se luptă și el cu o paralizie a mîinii stîngi), o să te simți privilegiat/ă că eforturile tale din prezent constau în a prinde un loc liber pe scaun în metrou sau a găsi pepene bun la supermarket. Este interesant că nu este deloc un film trist, ci mai degrabă o bucată de educație despre viață și, de ce nu, despre autism și implicațiile lui sociale.


Melancholia (2011)

Lars von Trier se dezlănțuie. Asta înseamnă, în stilul lui, secvențe angoasant de lungi, tulburător de analitice, de parcă toți am fuma ceva cînd vedem filmul. O nuntă a unei depresive se întîmplă exact cînd trebuie să se lovească de Terra o planetă ascunsă pînă atunci de Soare. Melancolia e pe Terra, e în sufletele pămîntenilor și sper că în sufletele spectatorilor acestui film.Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Ce filme am văzut și vă recomand pe TIFF Unlimited