SERIAL Vă recomand serialul „Comrade Detective” (2017), despre doi milițieni buni din anii ’80 ai României comuniste 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Se spune că, în anii ’80, Ministerul Culturii din România comunistă ar fi produs un serial care a devenit de mare succes: “Tovarășul milițian”. Gregor Anghel și Iosif Baciu lucrau la Miliția R.S.R. și erau vajnici apărători ai celui mai bun regim statal – comunismul, din cea mai tare țară din lume – România. Numai că, odată cu Revoluția, serialul s-a pierdut și realitatea politică s-a schimbat brusc. Pînă cînd, în 2017, Channing Tatum și John Ronson au descoperit o copie a serialului, au restaurat-o, au dublat-o în engleză și au lansat-o pe Amazon Video!

De fapt, nu este chiar așa. Aceasta este povestea “oficioasă” a serialului “Comrade Detective”. Este de fapt un serial produs de americani și filmat în România, cu Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici, în stilul serialelor americane cu polițiști, din anii ’70-’80. Așa cum cei de acolo apărau democrația americană și luptau contra viciilor vremii, și Anghel și Baciu luptă contra occidentului, a imperialismului american și a dușmanilor comunismului din România. Este un serial comic de fapt, plin de parodie, care încearcă să creeze o lume a României anilor ’80, un pic denaturată.

Serial în cheie dublă

Veți înțelege mai bine serialul dacă veți considera tot timpul că România=SUA și invers.

Sunt multe surprize plăcute în serial:

  • dublajul este asigurat de actori cunoscuți: Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Jenny Slate, Chloë Sevigny, ba chiar și Kim Basinger;
  • au încercat să re-creeze cît mai fidel decorurile exterioare și interioare din România comunistă a anilor ’80; este însă greu în Bucureștiul actual, dar nu-i rău, ba chiar există o mulțime de accesorii cunoscute – zeci de Dacii, sifoane, obiecte de mobilier, de birou etc.;
  • genericul “original” este foarte inventiv: scenariul – Mircea Furnicar; producția – Raru Potrivi, Ana Maimuță; consultanți – col. Lup Mirosi, căp. Rechin Pungaș etc.;
  • există o coloană sonoră foarte bună, ba chiar cu unele piese în limba română;
  • are și Irina Margareta Nistor un rol foarte scurt, în ultimul episod din seria 1.

Totul are un iz american, dar rămîne de un autentic românesc fals. Știu că sună ciudat cum am descris, dar nu este un serial tipic. Este o combinație de “Agentul Archer” + “Academia de Poliție”, dar parcă nici asta nu surprinde spiritul filmului.

Povestea se învîrte în jurul uciderii unui milițian, ceea ce antrenează o droaie de personaje și generează situații care merg către un punct culminant chiar plin de suspans și către un deznodămînt demn de “Truman Show” combinat cu “Twin Peaks”. Parcă niciodată Piersic Jr. n-a semănat fizic mai mult cu tatăl său, dar nu vreau să-l judec prin comparație. Chiar este un milițian rebel credibil!

Singurele probleme sunt poate:

  • exagerarea cu băutura (oricît de bețiv ar fi fost atunci un milițian, nu ar fi exagerat):
  • respingerea ostentativă a religiei (avînd în vedere că preoții au fost unii dintre cei mai fideli informatori ai Securității).

Sunt multe scene, replici și obiecte care ți se vor părea că nu sunt în spiritul vremii. Dar ține cont că este o parodie, că efectul ar trebui să fie mai mult să-ți imaginezi cum ar fi fost dacă România ar fi fost o țară comunistă cu adevărat funcțională (o utopie, știu, ca în cazul oricărui stat comunist). O inadevertență care m-a frapat a fost faptul că un personaj se referă la “Palatul Parlamentului”, cînd de fapt în R.S.R. nu exista parlament, ci Marea Adunare Națională.

Am urmărit cu plăcere serialul în weekend. Am început sceptic, cu episodul 1, dar chiar am vrut apoi să văd continuarea, din pur interes, pentru că este într-adevăr umoristic, alert și straniu. Eu sper la o a doua serie, avînd în vedere că scorul acum pe IMDB este de 7,3 (de la 343 de utilizatori)!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “SERIAL Vă recomand serialul „Comrade Detective” (2017), despre doi milițieni buni din anii ’80 ai României comuniste

  • Dan

    Dacă e să privim filmul din punct de vedere strict parodic este cu adevărat foarte bun. Să ne reamintim doar o scenă, aceea în care Sonia țipă îngrozită când fetița ei admira blugii, de parcă o descoperise că se juca cu un pistol încărcat sau gusta niște prafuri. Și tehnic e foarte bine realizat, doar că sunt anumite inadvertențe ca cea amintită mai sus, „Palatul Parlamentului” (nu doar că nu aveam Parlament dar se știe că inițial s-a numit Casa Poporului), geamurile din aluminiu inevitabil prinse în câteva cadre, etc. Per ansamblu e un serial reușit mai ales pentru cei care nu înțeleg că filmările au fost făcute mult mai târziu după momentul 1989 și chiar cred că e un serial din timpul paleo-comunismului. Din 5 stele l-aș nota cu 3 1/2.