FILM “Despre trup și suflet” (2017) ✭✭✭✭✭


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Începusem acest textuleț ca un status pe FB, dar m-am gîndit că e mai bine să elaborez unele impresii, așa că iată:

Am văzut “Despre trup și suflet” (On Body and Soul) la Cinema Elvire Popesco (unde sala n-a mai fost arhiplină ca la premieră, dar au fost destui spectatori) cu mari așteptări și ele nu mi-au fost deloc înșelate. Un film despre o dragoste neobișnuită, cu o împletire între realitate și vis; sunt două realități paralele, de fapt, care la final se unesc într-una singură.

Mi-a plăcut că ritmul este nici lent, nici rapid, numai bun ca să vezi cum evoluează relația dintre cele două personaje și cum ea încearcă să se schimbe pentru el.

Iar la final, cînd mă gîndeam că tocmai au dat-o în bară, scenariul și-a revenit, firul narativ s-a îndreptat în altă parte și metafora celor două realități a fost explicată printr-un simplu fade spre alb. Iar atuncinu te va mai deranja nici faptul că legătura dintre abator/sînge și povestea principală este prea directă (cel puțin eu asta am crezut în primele vreo 100 de minute).

Este un film de privit cînd ești relaxat, dar și cînd ai multe pe cap. Cînd vei vedea ce eforturi face Mária să-și învingă autismul pentru a fi mai aproape de lungimea de undă a lui Endre (care se luptă și el cu o paralizie a mîinii stîngi), o să te simți privilegiat/ă că eforturile tale din prezent constau în a prinde un loc liber pe scaun în metrou sau a găsi pepene bun la supermarket. Este interesant că nu este deloc un film trist, ci mai degrabă o bucată de educație despre viață și, de ce nu, despre autism și implicațiile lui sociale.

Pe de altă parte, dacă la început te vei întreba ce-i cu cerbul și căprioara din povestea paralelă, iar apoi îți vei da seama că ei sunt o metaforă care are legătură cu Mária și Endre, la final îți va fi dor de cele două animale. Pentru că ele semnifică visul inefabil, acea dorință pe care cei doi oameni o poartă în suflet pe parcursul poveștii. Din fericire, dorința le este împlinită și explorarea despre trup și suflet se încheie optimist. Vei ieși de la cinema spunînd că a fost un deznodămînt “așa cum trebuie”.

Foto: The Hollywood Reporter, We Love BudapestSydney Film Festival.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.