FILM The Circle (2017) ✭✭✭✩✩ 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

“The Circle” este un film un pic alarmist despre un viitor care ne paște dacă lăsăm social media să ne pătrundă în minți și suflete. O tînără reușește să obțină un job mult visat la The Circle, cea mai mare rețea socială online de pe planetă. Se ocupă de Customer Experience, dar nu reușește să asimileze în timp util cultura organizațională a corporației, ceea ce-i atrage unele critici. Pentru a arăta că este o angajată pe care ceilalți se pot baza, Mae se implică tot mai mult, pînă cînd este de acord să treacă la “transparență”, adică să poarte o cameră Web non-stop și să dezvăluie tot ce se întîmplă în viața ei.

Viața privată este un concept învechit?

Desigur, nu este totul lapte și miere. După ce Mae propune ca The Circle să administreze tot mai mult din viețile membrilor săi și chiar să colaboreze cu guvernele, lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Sub aparența încercării de a oferi oamenilor siguranță, The Circle vrea să arate că nimic nu mai este privat, că “deschiderea” și lipsa secretelor fac lumea mai bună și-i stimulează pe cetățenii planetei să fie mai creativi, mai colaborativi, să poată găsi mai rapid soluții la problemele omenirii.

“The Circle” este un film despre prezent, dar și despre un viitor care se prefigurează. Atunci cînd oamenii nu mai fac diferența dintre privat și public, cînd se lasă explorați de la distanță și manipulați, atunci marile puteri, corporațiile și marile companii de publicitate preiau controlul, spre beneficiul unui grup limitat de afaceriști.

Este credibil și lin procesul prin care Mae devine o rotiță bine unsă din sistemul corporatist și scenariul construiește fin panta pe care tînăra o apucă în încercarea ei de a repara lucrurile, după ce are loc un incident tragic. Emma Watson și Tom Hanks reușesc să arate cum o relație de lucru dintre cele două personaje poate deveni un mic război între ce cred marile companii media și de Internet că “e bine pentru oameni” și ce cred oamenii că e bine pentru ei.

Bine realizat la nivel tehnic și actoricesc, “The Circle” este povestea modului în care utilizatorii rețelelor sociale de astăzi sunt mici pioni pe o mare tablă de șah și cum pot ei deveni treptat nimic altceva decît niște numere, niște date care sunt apoi vîndute pe piața mondială.

Din păcate însă, filmul nu are destulă profunzime pentru a te convinge sau pentru a-ți explica în ce constă de fapt nocivitatea abandonării eului, a personalului, în beneficiul unor companii care seduc prin facilități ce pot duce la o falsă recunoaștere socială (vezi Like-urile pe FB). De aceea, deznodămîntul este abrupt, lipsit de sens și nu este consistent cu acțiunile lui Mae, figura centrală a filmului. Cu alte cuvinte, după ce o cunoști pe tînără timp de 80 de minute, nu-ți vine să crezi că ar fi putut acționa așa cum face în final.

Rămîn însă celebre două replici din film:

“Viața privată a fost doar ceva temporar”.

“Să știi este bine. Să știi totul este și mai bine”.

Vă recomand filmul chiar dacă aveți sau nu un cont de Facebook și/sau un Mac (campusul companiei The Circle seamănă ciudat de mult cu cel al firmei Apple). Dar și mai mult vă recomand să păstrați privată măcar o bucată din voi și din viața voastră, mai ales că sunteți legați în mod iremediabil de o mulțime de semeni, fie că sunteți conștienți sau nu, iar viața lor privată poate fi afectată de modul în care vă comportați voi online.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “FILM The Circle (2017) ✭✭✭✩✩