CARTE Coreea de Nord. Între fascinație și teroare – Loretta Napoleoni


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Din și despre Coreea de Nord avem puține vești, iar majoritatea dintre ele vorbesc despre sistemul crunt totalitar, de sărăcia lucie și de armele nucleare. Oricît ar dori, un jurnalist nu poate intra în profunzime într-un articol despre această țară, pentru că are posibilități limitate de documentare și verificare a informațiilor.

Așa că o carte care abordează Coreea de Nord din perspectivă istorică și politică este cît se poate de aproape de realitate. Loretta Napoleoni începe cu modul în care s-au scindat cele două Corei, cursa pentru înarmare și implicarea SUA, a fostei URSS și a Chinei în regiune și ajunge la confruntarea de astăzi dintre liderul Coreei de Nord și al SUA.

Mitologia din jurul creării Coreei de Nord asigură o mare parte din fascinația Occidentului față de această parte de peninsulă. Sunt mai multe variante oficiale de povești despre modul în care a luat naștere țara.

Într-una dintre aceste povești eroice, Kim Il-sung îi jefuiește pe aristocrații din Kapsan, dincolo de granița cu Manciuria, pentru a-și hrăni luptătorii de gherilă. […] Din Manciuria, unde își stabilise inițial cartierul general, Kim Il-sung și-a condus trupele de gherilă să ia pământul de la moșierii coreeni și colonialiștii japonezi și să îl dea țăranilor.

Autoarea cărții „Coreea de Nord. Între fascinație și teroare” petrece mult timp pentru a explica faptul că o bună parte din filosofia confucianistă stă la baza adulației față de liderul suprem, văzut ca un tată al națiunii. Iar națiunea nu poate exista decât ca grup, de aceea nu există individualitate în ideologia partidului comunist.

De asemenea, conceptul juche este un instrument prin care poate fi analizată dictatura ieșită din comun din Coreea de Nord. În centrul juche se află conceptul de încredere de sine. Noțiunile cheie ale acestei ideologii sunt:

  • chaju > independență politică și ideologică, mai ales față de fosta URSS și China;
  • charip > autonomie economică, deci să te bazezi pe forțe și resurse proprii;
  • chawi > independență militară printr-un sistem național de apărare viabil.

Pe de altă parte, oamenii nu sunt obișnuiți să pună întrebări și au puțin timp să reflecteze la ale vieții și nu se pot concentra pe politică, deoarece conducătorul și partidul le-au planificat programul zilnic pînă la nivel de minut. Partidul și liderul s-au îngrijit să construiască mall-uri și parcuri, dar și piscine publice și grădini zoologice. Scopul: cetățenii să se relaxeze și să se odihnească după lucru, alături de familie și prieteni.

Desigur, nu prea se trăiește în Coreea de Nord doar din venitul oficial, deși sunt gratuite educația, asistența medicală, curentul electric și apa și nu există impozit pe venit. Mulți coreeni sunt angrenați în economia subterană, unii dintre ei făcînd chiar trafic de droguri și de medicamente care nu se pot elibera fără rețetă. Există destui traficanți pe Darknet și mulți coreeni dețin monede virtuale pe care le folosesc pentru a spăla banii murdari.

Loretta Napoleoni spune că, de vreo 4 ani, în Coreea de Nord se trăiește mai bine și că statul mai închide ochii uneori la ilegalități sau nu mai aplică pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile minore.

În ceea ce privește armele nucleare, Coreea de Nord nici nu prea a avut de ales: pasiunea nucleară a pornit după Războiul din Coreea. În 1958, SUA au instalat arme nucleare în Coreea de Sud, pentru a contracara un eventual atac al Coreei de Nord, așa că cea din urmă țară n-a încetat să fure planuri de rachete nucleare din străinătate. Astăzi, există un întreg oraș subteran cu laboratoare și dotări pentru teste nucleare.

Cartea se termină oarecum pesimist: autoarea consideră că Donald Trump și Kim Jong-un nu vor ceda în lupta insultelor, a ironiilor și a încordării pseudo-armate. Este o iluzie să credem că se va dezarma vreodată Coreea de Nord. Este o țară mică, ce a avut de suferit din cauza americanilor, a chinezilor și a japonezilor, deci o țară care s-a fript cu ciorbă și acum suflă și-n iaurt.


„Coreea de Nord. Între fascinație și teroare” de Loretta Napoleoni, 2018, Editura Corint, 146 pagini (218 pagini cu anexe, cronologii și bibliografie)

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.