CARTE Șarpele din Essex – Sarah Perry


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Unde să se nască Sarah Perry dacă nu în Essex? Încă de cînd am început cartea “Șarpele din Essex”, am avut senzația unui melanj de stiluri și parcă am avut cîteva déjà-vu-uri literare:

  • un pic de descrieri balzaciene
  • plus niște acțiune de “Pasărea spin”,
  • o părticică de Charles Dickens
  • și niscaiva Bram Stoker.

Atmosfera gotică și cadrul victorian sunt sesizabile încă de la început, iar această atmosferă vine la pachet cu trama, temele și personajele epocii. Astfel, avem în fundal legenda despre un șarpe enorm cu aripi, care ar fi sălășluit în Blackwater-ul din Aldwinter, o avem pe Cora Seaborne (poate numele conține un joc de cuvinte?), proaspătă văduvă care-și manifestă plenar independența, pe Martha care se implică în cauze umanitare demne de mișcarea socialistă, pe fiul cu o tulburare ciudată (care astăzi s-ar numi autism) și, mai presus de toate, avem parte de o idilă între o femeie liberă și un preot căsătorit.

Loch Ness-ul din titlu este doar un pretext pentru autoare să dezvăluie tarele societății, preocupările femeilor din acea vreme și problemele de familie care se insinuau pe măsură ce lumea se diversifica și descoperea preocupări noi. Personajele sunt puternice în acest roman, sunt descrise în cele mai mici amănunte și de la fiecare dintre ele ai ce învăța.

În întunericul ce-l înconjoară, i se face teamă. E ceva acolo, o simte, e ceva ce aşteaptă – implacabil, monstruos, născut în apă. Stă cu ochii pe el. A dormit până acum în penumbră şi s-a trezit, în sfârşit. Îşi imaginează fiinţa aceea luând valurile în piept, adulmecând cu lăcomie aerul. E cuprins de groază – inima îi stă în loc -, simte că într-o clipă a fost pus sub acuzare, condamnat şi i-a fost pronunţată sentinţa: ah, ce păcătos fusese! Ce sâmbure negru se afla în miezul fiinţei lui! Se simte pustiit, golit de orice urmă de bunătate – nu poate aduce niciun argument în apărarea sa. Se uită iar pe întinderea Blackwater-ului şi vede iar ceva ce tulbură suprafaţa şi apoi dispare – da, s-a aflat acolo în tot timpul acesta, aşteptând, iar acum, în sfârşit, i-a dat de urmă. Simte o linişte stranie: până la urmă, trebuie să se facă dreptate, iar el pledează cu bucurie “vinovat”. Se bucură doar de remuşcări, nu de răscumpărarea păcatelor, şi asta şi merită.

În anul 1669, (…) despre un șarpe monstruos cu ochi ca de oaie, care ieșea din apele Essexului, pornind spre pădurile de mesteacăn și spre cătune.

(…)

— Aceea a fost vremea Șarpelui din Essex, fie că era făcut din solzi și din mușchi de fier, din lemn și pânză sau pur și simplu din imaginația unor nebuni. Copiii nu erau lăsați să se joace pe malul râului și pescarii tare își doreau să-și fi ales altă ocupație! Apoi a dispărut la fel cum venise, iar pentru aproape două sute de ani nu s-a mai auzit de el.

Este o carte în care atmosfera este cea care ține totul în picioare. Vei avea parte de o lectură molcomă și nu are rost să mizezi pe vreo acțiune trepidantă, pentru că nu despre asta este vorba de fapt. Mi s-a părut însă că povestea de dragoste centrală este pe alocuri pueril dezvoltată (probabil cu intenție) și că devine previzibilă după un mic număr de pagini. Însă miza lui Sarah Perry este să arate că o femeie liberă poate iubi pe cine dorește, fără să mai țină cont atît de mult de moravurile societății și că această dragoste este exprimarea unei epoci de emancipare, la limita feminismului.

Era în permanenţă conştient de faptul că în Cora exista un soi de energie adunată în timp, ce aştepta să fie eliberată. Avea impresia că atunci când Michael Seaborne îşi va găsi sfârşitul, cizmele Corei aveau să scoată scântei pe asfalt.

Am apreciat suspansul permanent, bazat pe aparițiile misterioase ale șarpelui din ținut. Vietatea este cea care le influențează sătenilor comportamentul, personalitatea și relațiile dintre ei. Pendulînd între comparație și metaforă, autoarea menține tensiunea pe tot parcursul romanului.

“Șarpele din Essex” de Sarah Perry, 2018, Editura Nemira, 528 de pagini, traducerea: Ioana Văcărescu


Cumpără cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.