3 ponturi pentru un city trip în Dubrovnik


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Anul ăsta cred că a fost cel mai plin de călătorii pentru mine. Am fost la:

  • Bruxelles
  • Paris
  • Lisabona
  • Londra
  • Dublin

Mai am o călătorie programată anul ăsta, iar unele dintre destinații au fost premiere pentru mine.

Cea mai recentă călătorie a fost la Dubrovnik și m-am gîndit să împărtășesc cu voi cîteva idei care să vă ajute să economisiți bani și să plonjați un pic în cultura locală.

1. Ia-ți Dubrovnik Card

Card-ul turistic are trei variante: de o zi, de 3 și de 7 zile. Am ales varianta de 3 zile, chiar dacă aveam de stat doar două zile pline, pentru că ea includea și 6 bilete de autobuz.

Am cumpărat card-ul online și am schimbat voucher-ul pe card-ul fizic în oraș, la punctul de informare din port. Pentru transport de la aeroport pînă acolo, cea mai comodă și ieftină variantă este naveta oficială a companiei Platanus. Luați-vă biletul online și arătați-l șoferului!

Așadar, cu 270 kn (37 de euro), aveți incluse intrări la zidul orașului și la muzee, dar și 6 călătorii la transportul în comun local + 2 călătorii suburbane, cu autobuzul 10 (eu am ales să merg la Cavtat).

Ca să vedeți cam ce economii faceți, să socotim:

  • Zidul orașului: 200 kn
  • 6 călătorii locale: 72 kn (cumpărate de la chioșc; de la șofer – 90 kn)
  • 2 călătorii suburbane: 50 kn

Păi deja cu asta ați depășit valoarea card-ului și n-am pus la socoteală intrările de la muzee!

În plus, card-ul vă oferă reduceri la unele restaurante (între 5 și 20%) atît în Dubrovnik, cît și în Cavtat, dar și la magazine de suveniruri (între 5 și 15%). Am folosit și aceste avantaje și am ieșit și mai mult în cîștig!

2. Mergi la un spectacol cu ansamblul Linđo

Am aflat de atracția asta în avionul de conexiune de la Zagreb și am luat biletul online (120 kn, aprox. 16 euro) chiar înainte de decolare. Ansamblul este celebru și a cîștigat numeroase premii. Timp de o oră, ești purtat prin toată Croația, prin intermediul muzicii live și al dansurilor.

Sunt jocuri populare specifice, cu mișcări surprinzătoare și care-ți vor transmite optimism și bucurie. Unele dintre dansuri mi-au adus aminte de mișcări de prin Ardeal (influența imperială, deh!).

Înainte de fiecare calup de jocuri, cele două prezentatoare te introduc în atmosferă prin scurte descrieri în engleză și franceză.

Spectacolul are loc în Lazareti, într-una din clădirile interconectate, care au funcționat pe timpuri ca centru de carantină pentru călătorii care veneau pe mare.

3. Vezi un concert cu Trio Domino

Biserica Domino datează din secolul XV și este una dintre puținele biserici cu absidă rectangulară. A fost distrusă la cutremurul din 1667 și reconstruită în stil baroc în același secol. Este o biserică mică, ce are nevoie de ceva renovare, dar tocmai faptul că e un pic neîngrijită contribuie la farmecul ei.

În timpul plimbării de seară, am văzut prin oraș un afiș despre un concert de muzică clasică ce are loc în fiecare marți, sîmbătă și duminică (se pare că nu are loc în sezonul rece). Trio-ul Domine este format din trei doamne, acum profesoare de muzică la diverse școli din Croația, care cîntă la: flaut, fagot și pian/clavecin.

Biletele (130 kn, aprox. 17 euro) se vînd chiar la intrare, începînd cu o oră înainte de spectacol. Erau doar 24 de locuri în sală (se pare că se pot adăuga mai multe scaune), iar atmosfera este intimă. În program sunt piese destul de cunoscute și populare, iar instrumentistele oferă uneori explicații despre piesele interpretate.

Iată programul din acea sîmbătă (unele în versiuni cu alte instrumente):


Dubrovnik e un oraș mic. Dacă nu mergi acolo pentru plajă și pentru a explora alte stațiuni de pe coastă, o zi e suficientă ca să vezi ce este cel mai pitoresc. Dacă te interesează experiența Game of Thrones, poți sta două zile. Iar dacă vrei să profiți pe deplin de Dubrovnik Card de 3 zile, ei bine, stai… 3 zile!

A, și un pont suplimentar: vizitați Red History Museum! Este un muzeu mic, dar foarte bine organizat, în care plonjați în comunismul din fosta Iugoslavie, cu elemente interactive.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.