Raccomando uno city break: Perugia și Assisi, două specialități urbane italiene


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Perugia este un orășel pe dealuri și în văi din provincia italiană Umbria, la confluența moștenirii etrusce și romane. Ajungi acolo cu un zbor direct al companiei Wizzair. La aeroport, este posibil să nu ai norocul (sau coincidența di vină) de a întîlni un alt cuplu George și Simona care stau tot la Albergo Anna și cu care poți împărți un taxi cu tariful fix de 30 de euro pînă în oraș. Dacă nu ai acest noroc, poate nimerești unul dintre cele 2-3 autobuze zilnice.

Dacă te grăbești, vezi orașul cam într-o zi. Din cauza scărilor în sus și în jos, e posibil să te usture tălpile seara cînd ajungi la hotel.

  • Dincolo de catedrale, biserici, bucăți din vechiul zid al cetății și alte locuri istorice, este bine să explorezi Rocca Paolina înainte să ajungi la “scara mobilă” (un șir de scări rulante care-i ajută pe localnici să nu-și rupă opincile).
  • Încearcă să intri în Università per Stranieri, ca să auzi pe holurile cu boltă înaltă o tînără care face solfegii și ca să te oglindești în oglinzile vechi de sute de ani.
  • Testează Minimetro-ul, adică un fel de telecabină pe orizontală, fără conductor, cu mici urcări și coborîri, cu 7 stații, cu traseu peste case și șosele.
  • Străbate vechiul apeduct și minunează-te de faptul că, acum 700 de ani, inginerii venețieni făceau acolo calcule menite să ducă apa la deal, în ciuda legilor fizicii.

Neapărat ar trebui să vezi ce-i cu specialitățile de ciocolată Perugina și să încerci pizza la con! Vei găsi chilipiruri dacă te strecori pe străduțe care par poteci, dar pe care trec din cînd în cînd Fiat-uri roșii ca în filmele cu Mastroiani și modernele mașinuțe de la salubritate.

Pe seară, zăbovește într-o bottega simplă cu pizza și paste adecvate și nu uita să intri pe modul italian cînd dai comanda (cele trei degete de la mîna dreaptă lipite și agitate în ritmul vorbelor)!


Assisi este locul unde s-a născut Sf. Francisc. Toată regiunea este marcată de figura lui și nu cred că am văzut casă fără o iconiță, un citat, o cruce sau o aluzie religioasă la intrare. Pune-ți botinele comode, pentru că și aici ai de urcat.

Partea bună este că ajungi repede de la Perugia, faci cam 25 de minute cu trenul și costă doar 2,60 euro biletul pe sens. Ajuns acolo, iei un autobuz ca să ajungi în miezul orășelului.

Sunt cîteva zeci de biserici, deci va trebui să faci o selecție. Merită să urci la Rocca Maggiore, o fortăreață militară cu ziduri cît un bloc de 8 etaje. Piațetele cochetele, amfiteatrul roman și simpla plimbare prin oraș îți vor face ziua frumoasă. Sunt destule cafenele, cofetării și bodegi pe traseu încît să merite cîteva opriri.

Perugia și Assisi: în esență, un city break care mi-a rupt picioarele dar care mi-a oferit inspirație și care m-a ajutat să mai descopăr un pic din Italia din care știam doar acel Torino de pe timpuri. Ci vediamo!

Foto: Simona Pavel

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.