LES FILMS DE CANNES A BUCAREST >> Dolor y gloria + conferința de presă


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

„Dolor y gloria” al lui Pedro Almodóvar, explorează, din nou emoții, un domeniu care l-a consacrat pe regizorul spaniol în peisajul cinematografic mondial. Antonio Banderas reușește un recital cinematografic de excepție, în rolul unui regizor celebru care s-a retras timp de mai mulți ani din atenția publicului.

Pelicula se desfășoară pe două planuri: cel din prezent și cel din rememorările protagonistului. La final, cele două planuri se întrepătrund cu ajutorul cinematografiei, așa că avem de-a face cu o poveste în tablou.

Mi s-a părut că muzica este foarte importantă, ea devine chiar un personaj în sine, prin modul în care însoțește imaginile. Totul are un ritm molcom, potrivit poveștii regizorului care, în ciuda suferințelor fizice și emoționale, nu se dă bătut și-și construiește cu atenție un comeback în arta cinema-ului.

Evident că Penélope Cruz, actrița favorită a lui Almodóvar, este prezentă și este fermecătoare ca de obicei. În scena de început a filmului, cînd femeile care spală rufe la rîu se pun pe cîntat și dansat, Cruz își dezvăluie grația și feminitatea.

Regizorul în vîrstă meditează asupra deciziilor pe care le-a luat în viață. Evident că are remușcări și încearcă să-și aline durerile organismului și ale spiritului cu heroină, dar faptul că este conștient de faptele sale din trecut contribuie foarte mult la renașterea lui artistică, dar și la cea a actorului pe care-l făcuse celebru printr-un film al său, în urmă cu 30 de ani.

Cristian Mungiu a prezentat festivalul

A 10-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura între 18 și 27 octombrie și, în ciuda titlului, vor fi evenimente și proiecții și în alte orașe din țară.

Aflați totul despre festival pe site-ul oficial Filme de Festival.

Înainte de proiecția filmului despre care am scris mai sus, la Cinema Elvire Popesco, Cristian Mungiu a ținut neapărat să ne vorbească vreo 50 de minute despre festival. Astfel am aflat că, inspirați de acest festival, chiar organizatorii de la Cannes s-au pornit să organizeze proiecții retrospective în diverse țări din Asia și America!

Conferința de presă despre Les Films de Cannes à Bucarest, cu Cristian Mungiu, urmată de proiecția filmului lui Almodovar, Dolor Y Gloria.

Publicată de George Hari Popescu pe Joi, 10 octombrie 2019

Mungiu a prezentat pe îndelete fiecare secțiune și am vizionat secvențe, trailere și spoturi promoționale.

Majoritatea biletelor pentru festival s-au vîndut deja, dar e bine să știți că, la fiecare proiecție, la cinematograful respectiv se vor pune în vînzare cîteva bilete, cu o oră înainte, la un preț un pic mai mare (20 de lei în loc de 15).

La majoritatea filmelor de la Instituto Cervantes, intrarea este gratuită, dar tot trebuie să vă rezervați din timp bilete cu valoare zero.

Ce mai tura vura, este un festival de neratat! Mungiu ne-a îndemnat să mergem mai ales la proiecțiile la care vor fi prezenți realizatorii, din două motive: pentru a intra în conversație cu ei și pentru a le arăta că există public cinefil în România, în ciuda faptului că nu mai există cinematografe de calitate, în afară de cele din mall-uri și că statului puțin îi pasă de această artă…


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.