Plonjați în comunism în spațiul 80east din București


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

În Capitală, pe Str. Kirițescu 14b, veți plonja un pic în timp. În acea casă veche, la etaj, este amenajat spațiul 80east, un loc decorat și ancorat în comunismul României din anii ’70-’80. Mergeți să experimentați spațiul pînă în 12 octombrie inclusiv, între orele 16-20, deoarece în aceeastă perioadă puteți vedea fotografii realizate de Andrei Bîrsan, Andrei Pandele și Viorel Simionescu!

Un labirint cultural

Pe scara în spirală vei descoperi o cronologie a acelei perioade, prin imaginile și textele lipite pe perete.

Apartamentul amenajat de Funky Citizens cuprinde un mic hol, dominat de celebrul cuier cu oglindă. Intri apoi în sufragerie, unde, în colț, tronează un televizor vechi. În stînga ai o cameră de zi, cu o masă cu scaune în mijloc. Vitrina cu cărți și bibelouri așteaptă să fie explorată. Un televizor Sport rulează imagini din acea epocă. Pe masă, jocul Bunul Gospodar, Monitorul Oficial și alte ziare. În mijloc tronează pe un milieu un pește colorat de sticlă.

În camera părinților, mi-a atras atenția comoda pe care erau împrăștiate cîteva diafilme, vreo două creme și un telefon cu disc. Într-un colț, lîngă pat, se află un aspirator. Pe noptieră, o scrisoare abia începută. Vitrina este plină de CEC-uri, carnete de membru de partid, diverse aparate de la acea vreme.

Camera copilului are tot ce trebuie: patul, uniforma de pionier, diverse jucării. Pe birou, trusa de scris, cîteva clasoare cu timbre, un exemplar din imensul volum „Omagiu”.

Am fost surprins să descopăr în bucătărie un frigider și un aragaz originale. Dacă deschizi frigiderul, vei descoperi chiar două borcane cu gem de caise produse în iulie 1990, cu termen de valabilitate de 3 ani. Nu lipsesc de acolo sifoanele, rîșnița de cafea și termosul.

Baia este decorată auster și mi-a atras atenția săpunul Cheia cu magnet, prins de suportul din perete (prin trenuri mai găseam așa ceva).

Ce este 80east

Spațiul poate fi închiriat de școli, pentru ca grupurile de elevi de liceu să învețe și să creeze în acea atmosferă. Sunt pregătite pentru ei materiale informative, imagini video. Apoi sunt puși să scrie scrisori cifrate sau să răspundă la un test de cunoștințe.

O scurtă călătorie în anii ’80, din care sperăm să te întorci altfel. Am vrut să-ți dăm ocazia să privești o zi obișnuită cu ochii unui om de-atunci, să pui mâna pe haine, tehnologii și jocuri din comunism, să deschizi debarale și cămări, să citeşti cărți și ziare, să asculţi discursuri ceauşiste şi să interacționezi cu trecutul. La final, să-ți răspunzi singur la întrebarea: cum a fost, de fapt?

În lipsa unui muzeu al comunismului, acest spațiu cultural este o oază de istorie palpabilă. Pentru că în niciun caz nu trebuie să uităm, ci abia de acum încolo să ne aducem aminte tot mai mult!

Fotografii de la 80east mai sunt în pagina de Facebook.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.