Începe să fie sancționată discriminarea clienților online pe baza naționalității sau țării de domiciliu (geo-blocare) 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Așa cum anunța TRUSTED.ro în octombrie 2018, de azi se sancționează în UE discriminarea clienților online pe baza naționalității sau țării de domiciliu. Hotărârea Guvernului nr. 914/2019 este actul normativ ce impune sancțiunile, potrivit Regulamentului UE 2018/302, care a intrat în vigoare acum un an.

Mai exact, din 15 ianuarie 2020, comercianţii din România care refuză sau limitează accesul unei persoane la un site, pe baza faptului că aceasta deţine cetăţenia altui stat sau domiciliază în străinătate, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei, scrie Capital.ro. Aceeaşi măsură se va aplica şi comercianţilor care îşi redirecţionează clienţii către o altă versiune a site-ului, împotriva voinţei acestora şi fără să le ceară consimțământul explicit.

Iată un exemplu furnizat de ECC Romania:

Dacă un comerciant online are un site în portugheză și spaniolă și un consumator portughez dorește să viziteze site-ul spaniol în locul celui portughez, comerciantul online are dreptul de a redirecționa consumatorul portughez către site-ul portughez, dacă are consimțământul explicit al consumatorului. În plus, chiar dacă acel consumator își dă consimțământul să fie redirecționat pe site-ul portughez, site-ul spaniol trebuie să rămână ușor accesibil consumatorului portughez.

Printre altele, un magazin nu poate vinde în altă țară din UE produse care sunt interzise la vânzare în țara lui.

Regulamentul se referă și la metodele de plată: comercianților nu li se va permite să aplice clienților tratament diferențiat rezultat din:

 • cetățenia clientului sau din locul lui de reședință
 • locul unde sunt conturile bancare
 • locul unde activează prestatorul de servicii de plată sau locul de emitere a instrumentului de plată.

Altfel spus, un site nu are voie să-ți interzică să plătești cu cardul sau prin PayPal doar pentru că ești din România sau îi accesezi site-ul din România.


“Netflix Blocked – Geo Blocking For Netflix Account” by mikemacmarketing is licensed under CC BY 2.0 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Începe să fie sancționată discriminarea clienților online pe baza naționalității sau țării de domiciliu (geo-blocare)

 • OanaB

  Buna ziua,
  Intrebarea mea este urmatoarea: Avand un magazin online, nu blochez, nu limitez, sau redirectionez accesul oricarei persoane asa cum este denumit ,,”consumator”, “client” și “comerciant” cu semnificațiile prevăzute la art. 2 pct. 12, 13 și 18 din Regulament., insa sunt obligata de catre aceasta lege sa vand catre o persoana straina, persoana juridica sau fizica, un bun, daca nu fac export?

  • George Hari Popescu Autor articol

   Dacă prin vînzare vrei să spui să-i trimiți produsul în țara lui, nu ești obligată să faci asta, trebuie să-și rezolve el transportul, dacă tu nu asiguri livrare acolo. Însă nu ai voie să-i refuzi accesul la site sau vînzarea pe baza faptului că e din țara aia.