Am văzut 3 filme (El fotógrafo de Mauthausen, Passion, Just Mercy)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

El fotógrafo de Mauthausen (2004) ✭✭✭✭✭

Am acordat fără ezitare 5 stele acestui film spaniol filmat în mare parte lîngă Budapesta, despre lagărul de concentrare nazist Mauthausen din Austria. Un ofițer german pasionat de fotografie documentează prin instantanee tot ce se întîmplă în lagăr și în jurul lui, inclusiv atrocitățile comise de soldații naziști asupra prizonierilor spanioli, italieni și de alte naționalități. Povestea este bazată pe fapte reale și se concentrează pe Francisco Boix, un tînăr fotograf care are ocazia să ajute la treabă în laboratorul foto din închisoare. După ce dă peste niște negative, este convins că trebuie să facă orice pentru a le proteja pînă la terminarea războiului, pentru a arăta lumii grozăviile din lagăr. 


Passion (2012) ✭✭✩✩✩

La filmele lui Brian de Palma te duci cu mari așteptări! Acest film începe foarte bine, evoluează satisfăcător în prima jumătate de oră, pentru ca apoi să vină dezamăgirile. Marea gaură este cea din scenariu. Ceea ce se voia un thriller noir devine o poveste de adormit în fața ecranului. Merită însă văzut pentru modul de filmare din ultimele 45 de minute, care combină metode din filmele polițiste ale anilor ’40 și anumite cadre de tip bandă desenată. În privința jocului actrițelor Rachel McAdams și Noomi Rapace, jos pălăria pentru efort!


Just Mercy (2019) ✭✭✭✩✩

Un film inspirat din cazuri reale, intens din punct de vedere emoțional, în care este vorba despre condamnații la pedeapsa cu moartea în SUA, care-și așteaptă data fatidică în închisoare. Un tînăr avocat de culoare fondează o organizație menită să acorde asistență acestui tip de deținuți, avînd în vedere că 1 din 9 condamnați sunt dovediți nevinovați dacă se rejudecă acele cazuri. Avocatul constată că ura de rasă și nevoia de țap ispășitor le fac pe autorități să ia decizii pripite și să arunce către moarte oameni nevinovați, care însă n-au posibilitatea legală și puterea financiară de a-și demonstra nevinovăția.


::: Seria Am văzut trei filme :::

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.