Am văzut 4 filme străine și 4 românești (Richard Jewell, A Taxi Driver, Gagarin: First in Space, The Occupant, Heidi, Vara s-a sfîrșit, Cărturan, Hawaii)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Unele servicii de streaming video amintite aici nu sunt disponibile oficial în România și veți avea nevoie de un VPN pentru a le accesa. 

Richard Jewell (2019) ✭✭✭✭✩

După ce un agent de securitate descoperă un bagaj cu bombă în timpul unui concert din Centennial Olympic Park în 1996, el devine primul suspect, în viziunea celor de la FBI. Urmează o procedură plină de chinuri în care Richard Jewell, ajutat de avocatul său, trebuie să-și demonstreze nevinovăția. Am fost sufletește alături de acest personaj plin de compasiune, care se vede nevoit să lupte cu statul, într-o situație absurdă.


A Taxi Driver (2017) ✭✭✭✭✭

Am prins gustul filmelor sud-coreene. Dacă v-a plăcut prestația lui Kang-ho Song în “Parasite”, îl veți aprecia și aici. Un jurnalist german vrea neapărat să ajungă în orașul Gwangju, acolo unde protestele studenților începuseră să fie reprimate cu brutalitate de poliție și armată. Între jurnalist și șoferul de taxi se leagă o prietenie care oscilează între atașament și suspiciune. Zecile de morți și sutele de răniți din Gwangju îi transformă pe cei doi la nivel uman.


Gagarin: First in Space (2013) ✭✭✭✩✩

Povestea primului om în spațiu, Iuri Gagarin, trimis de sovietici în misiunea Vostok în 1961. Filmul împletește amintirile cu prezentul narativ, pentru a arăta cît de strînsă a fost lupta dintre cosmonauții ruși pentru a ajunge pe singurul loc din racheta spațială. Filmul nu are alte pretenții decît de a prezenta faptele, ceea ce-i oferă calități de documentar.


The Occupant (2020) ✭✭✭✭✭

Un bărbat care a avut ceva faimă în industria publicității se lovește de dificultatea de a-și găsi un alt loc de muncă, la vîrsta de peste 40 de ani. Mintea lui se contaminează de problemele societății moderne, în care ești solicitat la maximum, din toate punctele de vedere. Acțiunile lui realizate din frustrare încalcă legea și morala.


Heidi (2019) ✭✭✩✩✩

Heidi este o tînără prostituată, informatoare cheie în investigația privind o bandă de trafic de persoane. Însă vîrsta ei fragedă o face să nu fie atentă la amenințările din jurul ei. Își găsește figura tatălui în persoana polițistului pe cale de a ieși la pensie, dar relația celor doi devină intimă. Din păcate, ritmul lent al filmului și sfîrșitul brusc, specific filmelor românești din “noul val” face creația pe alocuri plictisitoare.

Vara s-a sfîrșit (2016) ✭✭✭✩✩

Alex se cam plictisește în vacanță acasă, la Cernavodă, pînă cînd în oraș vine Mircea de la București, nepotul unei doamne din localitate. Cei doi petrec mult timp împreună, în așteptarea tatălui lui Mircea, plecat în Italia. Cînd acesta nu mai vine, cei doi se gîndesc să însceneze o răpire a lui Mircea, ca să-l oblige pe tatăl acestuia să vină în țară. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Dacă se mai lucra un pic la final, era un film de 4 stele.


Cărturan (2019) ✭✭✭✩✩

Vasile Cărturan află că are cancer și o mai duce 2-3 luni. Așa că se îngrijește să-i caute un loc nepotului săi, să vîndă casa și… să-și facă o pomană cît încă e în viață. Preotul din sat nu este însă de acord cu asta. Urmează o rundă de negocieri între cei doi. Lucrurile se așază treptat și Cărturan e cu inima împăcată.


Hawaii (2017) ✭✭✭✩✩

Am pornit cu inima ușoară să văd acest film românesc regizat și parțial scris de Jesús del Cerro, făcătorul de filme al curții regale Media Pro. Și bine am făcut, pentru că nu e rău deloc, așa cum sunt alte filme realizate de el, printre care și recentul “Miami Bici”! Atmosfera anilor ’80 a fost foarte bine re-creată, situațiile sunt verosimile, însă unele dialoguri sunt prea pedante pentru regimul dictatorial de atunci. Nu veți regreta însă dacă-l veți urmări.

::: Seria Am văzut trei filme :::

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.