Am văzut 5 filme nominalizate la Oscar 2020 (The Irishman, Once Upon a Time… in Hollywood, Parasite, Marriage Story, Joker) 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

The Irishman (2019) ✭✭✭✭✩

O poliloghie lungă și, pe alocuri, repetitivă, a poveștii mafiei italiene din SUA și, în parte, a lui Jimmy Hoffa. Al Pacino, De Niro și Joe Pesci au același joc pe care-l știm de zeci de ani, dar am apreciat vreo două-trei monologuri cu actorie interesantă. Per total, filmul este de apreciat pentru că re-creat atmosfera acelor ani. Durata enormă este însă un punct în minus. Vezi detalii la IMDB.com.


Once Upon a Time… in Hollywood (2019) ✭✭✩✩✩

S-ar fi dorit un tablou al epocii de aur din Hollywood-ul anilor ’60, cu filmele pe bandă rulantă, concurența acerbă dintre casele de producție, dramele actorilor și tendințele impuse în cinematografie și televiziune. Am reținut povestea actorului (DiCaprio) și a dublurii sale (Pitt), dar nu m-am prins care a fost scopul fragmentării filmului lung în 3 bucăți: evocarea atmosferei din acele vremuri; tenta de documentar din mijloc; segmentul plin de acțiune tipică pentru Tarantino, la final. Vezi detalii la IMDB.com.


Parasite (2019) ✭✭✭✭✭

Rar mi-a fost dat să văd ceva atît de bine realizat! De la scenariu pînă la muzică, este un film desăvîrșit, care te duce de la comedie la dramă, thriller și un pic de horror. Era de așteptat de la realizatorul filmelor Snowpiercer și Okja. Nici în ruptul capului nu mi-ar fi venit să introduc acele răsturnări de situație extraordinare din scenariu! Pelicula se focalizează într-un mmod inedit pe diferențele de clasă socială din Coreea de Sud. Ar fi păcat ca filmul să nu cîștige Oscar-ul pentru cel mai bun film străin… Vezi detalii la IMDB.com.


Marriage Story (2019) ✭✭✭✭✩

Acest film cu dialoguri în stilul Woody Allen urmărește ultimele săptămîni (sau luni) din viața unui cuplu care divorțează, dar care vrea să facă procesul cît mai lin, spre beneficiul fiului lor. Orgoliile și lipsa atenției reciproce dintre soții artiști (el regizor de teatru, ea actriță) duc în derizoriu toate angajamentele, jurămintele de iubire și promisiunile pe care cei doi și le făcuseră. Am apreciat umorul și absurdul procedurilor legale de divorț din SUA. Vezi detalii la IMDB.com.

Joker (2019) ✭✭✩✩✩

Nu este un film pentru oricine, dar nici pentru mine. Filmul nu poate fi încadrat în universul DC Comics, pentru că Joker de aici nu este cel pe care-l știm din filmele cu Batman. Este vorba despre povestea lungită ca o peltea a unui bolnav psihic, cu o copilărie dură. În afară de jocul actoricesc de lăudat al lui Joaquin Phoenix și coloana sonoră destul de bună, nu este mare lucru de remarcat. Mai era nevoie de ceva “carne” în scenariu pentru ca filmul să aibă consistență. Așa, cu un singur fir narativ pe două planuri, nu e un film care să iasă din banal. Vezi detalii la IMDB.com.


::: Seria Am văzut trei filme :::


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Am văzut 5 filme nominalizate la Oscar 2020 (The Irishman, Once Upon a Time… in Hollywood, Parasite, Marriage Story, Joker)

  • krossfire

    Am dat mai mult la Once Upon a Time si Joker, dar mai putin la The Irishman (desi nu cu mult mai putin – filmul e tot o ”peltea” fara prea mult scop, dar actorii aia… actorii aia :)) ).

    • George Hari Popescu Autor articol

      Actorii ăia nu mai au secrete. Le spui lui Pacino, De Niro și Pesci să adopte schema 3445 din filme cu mafioți și își pun aceeași moacă de răufăcători inteligenți pe care am mai văzut-o în n filme.