CARTE (+AUDIO) „Virusel-Coronel și aventurile lui pe Pământul-cel-Albastru-și-Frumos” de Adriana Nicoleta Zamfir


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Virusel-Coronel trăiește pe planeta Coronia, destul de aproape de Pământul-cel-Albastru-și-Frumos. Într-o zi, îi vine ideea de a vizita Terra, atras de lucrurile frumoase pe care le auzise despre oameni, dar și pentru a-și vedea unele rude, printre care Răceala și Gripa. El se îmbarcă pe virurachetă și ajunge pe meleagurile noastre, unde începe să sară din om în om. De la Norul-cel-Sur află că poate avea domiciliu propice în oamenii care au sentimente negative; însă, în cei puternici psihic, optimiști, nu poate intra așa ușor. În cele din urmă, Virusel-Coronel părăsește Terra, mulțumit de învățăturile primite.

Virusel-Coronel şi-a găsit câteva rude, printre care Răceala şi Gripa, care era mai zgripţuroaică, şi i-a cunoscut pe nepoviruşii lui. Toţi aceştia călătoreau de obicei din om în om şi, după ce îl îmbolnăveau, unele virusuri mureau, altele deveneau mai puternice ca înainte şi se transformau uşor.
Ce surpriză! Micuţul cu coroană şi-a dat repede seama că el era vedeta planetei acum. Toată lumea vorbea despre el… Era peste tot: în aer, la televizor, pe internet, acasă la diverşi oameni, la spital. Era în multe locuri şi nu prea înţelegea ce se întâmplă cu adevărat. Ceea ce ştia sigur era că aproape toţi oamenii se temeau de el. Unii erau îngroziţi. Asta însemna, oare, că el era rău, mai rău decât ruda lui, Gripa Zgripţuroaica?

Acesta este rezumatul cărții acesteia, care abordează, chiar în pandemie, subiectul noului coronavirus. Cartea este țintită către părinți și copii deopotrivă: există o prefață pentru fiecare și în povestea virusului sunt intercalate închipuite dialoguri dintre mamă/tată și copiii neliniștiți că nu mai au același stil de viață ca înainte.

Inspir și reproduc titlurile pe care le deține autoarea:

  • consilier de dezvoltare personală
  • coach
  • trainer
  • speaker certificat John Maxwell Team
  • trainer acreditat ANC
  • autor de cărți de dezvoltare personală pentru copii
  • fondator Numai Tu Poți.

Pfui… era să rămîn fără aer! Vorba bunică-mii: dar cu carte de muncă unde ești, maică?

Cartea este întregită de desene și răspunsuri la unele întrebări ale unor copii din Ploiești, participanți la cursul de leadership (da, există așa ceva pentru copii!) „Eu aleg să fiu lider în viața mea”. Înainte de ele, avem două pagini cu sfaturi practice de igienă și comportament pentru această perioadă.

Virusel-Coronel simţea, uneori, că era foarte puternic şi foarte războinic. Se simţea atras înspre unii oameni şi avea o dorinţă pe care nu putea să şi-o controleze şi anume aceea de a-i îmbrăţişa strâns, de a pătrunde chiar în ei, de a-i cunoaşte mai profund. Când făcea asta, oamenii începeau să simtă dureri în gât, tuşeau, făceau febră, ca la orice răceală. Nu stătea prea mult la un singur om, călătorea rapid la mulţi alţii. Cu această ocazie, îşi mai revedea şi virunepoţii.

Dacă trecem peste faptul că autoarea are curaj să abordeze acest subiect, nu putem ignora imaginea „drăguță” pe care a creat-o acestui virus mortal. Pe de altă parte însă, dacă ar fi să gîndim din perspectiva coronavirusului, poate că el chiar a vrut să ne facă un bine, adică să ne transforme, să ne determine să ne schimbăm spre pozitiv stilul de viață…

Iată un fragment audio, în lectura mea:

Povestea este însă prea subțire la nivel compozițional și coloristic ca să poată fi considerată literatură. Dacă vom lua cărticica drept o broșură informativă, atunci este una chiar foarte bine realizată, mai ales la nivel grafic.

„Virusel-Coronel și aventurile lui pe Pământul-cel-Albastru-și-Frumos” de Adriana Nicoleta Zamfir, 2020, Numai Tu Poți, 32 pp.

Cumpărați cartea de la NumaiTuPoți.ro.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.