CARTE (+AUDIO) „Pandemia veselă și tristă” de Florina Ilis


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

„Încă o carte despre pandemie!”, mi-am zis. Însă, imediat ce am început să citesc prima povestire din volum, „O urăsc!”, mi-am dat seama că Florina Ilis are o scriitură care merită atenția. Partea bună este că am citit cărți foarte diferite scrise în această perioadă (vezi celelalte șase creații), ceea ce demonstrează poate că pandemia a avut și o parte bună: a stimulat creativitatea.

Acest volumaș conține șase povestiri și poate fi citit cam într-o oră și ceva. Textele sunt inspirate din pandemie, dar și acțiunea se petrece în timpul ei. Așa cum sugerează titlul volumului, unele povestiri sunt vesele, altele sunt triste – de fapt, proporția este 3:3.

Umorul este filonul cărții, mai ales în primele două texte:

  • în primul, un bărbat ar face orice ca să scape de soția lui în weekend, dar pandemia îi dă un pic planul peste cap;
  • în al doilea, un corporatist își dă seama că este îndrăgostit de o colegă de serviciu, tocmai cînd cu toții urmează să lucreze de acasă.

A treia povestire amuzantă se petrece într-o biserică: pictorul are o conversație cu preotul, în timp ce-și așteaptă vopselurile comandate.

Celelalte trei povești au accente triste, dar sunt foarte realiste și pornesc de la întîmplări din viață. Chiar dacă nu sunt vesele, toate au finaluri optimiste.

Am observat predilecția autoarei către reverie, către insinuarea temei somnului, pentru a justifica anumite acțiuni ale personajelor. Această stare este pusă pe seama oboselii sau a bolii și este o tehnică ce-i permite scriitoarei să creeze imagini pline de metafore, la limita liricului.

Ca din reflex, privi înspre pătuţul copilului de alături. Fiul Mădălinei se trezise și el. De parcă ar fi simţit duhul morții trecând. Se uita în tavan, fără s-o vadă pe asistentă. Dădea fericit din mânuţe și zâmbea. Eli își spuse că visează și că totul făcea parte din visele și închipuirile ei. În jurul ei, dintr-odată, totul păru să încremenească, ca la comandă. Crengile copacilor se lipiră de geam, picurul robinetului se opri, luminiţele de pe ecranele monitoarelor înlemniră. Numai ea acţionă ca și cum ar continua să se miște într-un tablou încremenit. Schimbă locurile celor două pătuţuri, care, fiind pe roți, se mișcau ușor, decuplă și recuplă firele aparatelor, apoi inversă semnele cu numele și codul de identificare de la mânuţe. După ce făcu totul corect, fără urme, reveni în camera de gardă. Se întinse pe pat și adormi de-a binelea. Un somn adânc, fără vise.

Cartea este o lectură de o pauză, agreabilă și nu lipsită de unele învățăminte. Probabil te vei recunoște într-o situație sau alta dintre cele cuprinse în volum. Florina Ilis, ca alți autori de cuvânt tipărit sau online, transformă pandemia într-o ocazie de a reflecta asupra umanității însăși și de a evidenția persoane și situații ieșite din comun.

„Pandemia veselă și tristă” de Florina Ilis, 2020, Editura Polirom, 158 pp.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.