FILM “Adio, proștilor!” (“Adieu les cons”)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Filmul este descris drept “comedie cu accente dramatice”. După ce l-am văzut, aș zice că este exact invers: este o dramă cu accente comice. Când Suze Trappet află că are o boală imună fără tratament garantat, decide să rezolve o problemă care o apăsa de mulți ani: să-și regăsească fiul abandonat la naștere, pe când ea avea doar 15 ani. Printr-un concurs de împrejurări, adjuvanții ei devin un specialist IT dezamăgit de viață și profesie și un arhivist orb.

Cei trei pleacă într-o căutare înfrigurată, cu poliția pe urmele lor, pentru a da de urma băiatului. Drumul este presărat de incidente periculoase, confruntări, dar și revelații psihologice. Cele trei personaje ciudate se leagă emoțional și își dau seama că, de fapt, se ajută unul pe altul, nu doar bărbații pe Suze.

Ar fi bine dacă ai ști sau ai înțelege un pic limba franceză, pentru că în “Adio, proștilor!” sunt câteva jocuri de cuvinte savuroase. M-a amuzat faptul că numele de familie al lui Suze și cel al lui Jean-Baptiste, specialistul IT, sunt stâlcite de foarte multe ori, ca un simbol al personalității lor concepute ca insignifiante de către cei cu poziții ierarhice mai mari. Așa că, în loc de “Trappet” și “Cuchas”, le vei auzi în multe moduri incorecte.

Am apreciat montajul dinamic și felul în care ne-a fost evocat trecutul năbădăios al lui Suze, printr-un colaj nostalgic cu efecte speciale. De asemenea, rolul lui Suze este compus cu multă empatie și personajul ei este foarte credibil, deci te vei atașa de ea în mod sigur.

Îți recomand acest film pentru că, deși tratează un subiect serios și grav, face asta într-o cheie ironică și umoristică. În plus, filmul nu este lung (nu va trebui să ții masca pe față mai mult de 87 de minute, în sală).

Filmul va intra în cinematografe în 9 iulie și este distribuit de Independența Film.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.