FILM „Femei obișnuite” de Chiara Malta


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

La vizionarea de la cinema „Elvire Popesco”, actrița Cosmina Olariu a povestit o întâmplare bizară și, în același timp, amuzantă. Acum trei ani, se plimba prin Roma și, pentru că-i mai rămăsese niște mărunțiș în buzunar, s-a gândit să arunce câteva monede în Fontana di Trevi, ca orice turist care se respectă. Dorința pe care și-a pus-o în acel moment a fost să revină la Roma ca să lucreze acolo. Și iată că dorința i-a fost îndeplinită, pentru că a participat la casting-ul pentru „Femei obișnuite” și regizoarea Chiara Malta i-a dat rolul pe loc. Ca o coincidență, în momentul în care Cosmina a intrat în sala de casting, o monedă a căzut de pe masă.

„Femei obișnuite” este debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta; filmul este co-produs de Ada Solomon și în rolurile principale sunt actrița americană de origine română Elina Löwensohn și Jasmine Trinca.

Este o poveste pe mai multe niveluri și cu povești secundare în tablou. Jasmine Trinca o joacă pe Federica, o tânără regizoare fascinată de Elina Löwensohn și care are ocazia să facă un film despre viața acesteia. Așadar, Chiara Malta se reflectă în Federica, iar asta a fost accentuat și de Ada Solomon, la discuția de după proiecție, când a spus că, la un moment dat, cei de pe platou nu mai știau care e regizoarea din film și care e regizoarea din realitate.

Pe de altă parte, Elina Löwensohn se joacă pe ea însăși și totul este cât se poate de verosimil. Am aflat că, la filmările de la București, unele scene au fost turnate chiar în clădirea în care a locuit Elina înainte de a pleca cu părinții în străinătate. Iar Elina îi împrumută acelei Federica din film ceva din personalitatea ei. Una dintre scenele cheie este cea în care Federica se trezește îmbrăcată ca Elina și este confundată cu aceasta de o fostă vecină a actriței americane.

Federica suferă de epilepsie, lucru narat în prima parte a filmului, care evocă o parte din copilăria ei, pe fundalul executării soților Ceaușescu, eveniment reflectat de televiziunea italiană. Această afecțiune și accentele onirice ale filmului fac din această poveste un act de magie. La un moment dat, nu vei mai ști ce e realitate și ce e ficțiune, dar parcă nici n-ai vrea ca totul să fie clar. Din acest punct de vedere, am apreciat montajul inventiv și muzica dinamică.

Filmul intră în cinematografe în 2 iulie, după ce a fost prezentat la TIFF anul trecut. Vă invit să-l vedeți, ca să ieșiți un pic din cotidian și ca să aflați destinul unei actrițe cu rădăcini în România și care iubește această țară fără emfază, în mod sincer.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.