Sandvișul deschis din nord 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Noi aruncăm ceva între două felii de pîine, împachetăm și mergem la lucru. Nordicii pun conținutul sandvișului pe o felie de pîine și-l mănîncă așa. Sandvișul deschis (open sandwich sau open faced sandwich) este tradițional în țările nordice, dar există și în Marea Britanie, Ungaria sau Polonia, cu unele variațiuni.

La Told og Snaps, sandvișurile deschise sunt servite cu pîine separată. Conținutul care se pune pe felie este pe farfurie, aranjat într-un fel care te face să salivezi numai văzînd poza preparatului. Restaurantul din Copenhaga a fost votat cel mai bun pentru astfel de sandvișuri 11 ani la rînd. De aceea este mereu plin și rezervarea este obligatorie.

În țările civilizate, bucătăriile restaurantelor sunt deschise numai la ora mesei. Told og Snaps este deschis numai în jurul prînzului, iar duminica se închide ceva mai devreme. Încap vreo 75 de persoane la mese și sunt serviți cam trei rînduri de clienți zilnic.  În bucătăria mică trebăluiesc maximum patru persoane odată. Ca în orice restaurant din Danemarca sau din nord, toată lumea vorbește engleza. Unii, cum este cazul Ancăi, vorbesc numai engleza. E puțin mai dificil cînd trebuie să găsească rapid pătrunjelul sau vreo altă plantă, dar se descurcă.

Grație Ancăi am descoperit numărul 21 din meniu, adică felii de cîrnat de casă, ceapă și un fel de piftie foarte solidă, dar am gustat și din ce au comandat mesenii mei. Dar pîinea… ah, pîinea se poate consuma goală, este atît de bună și de interesantă încît poate fi confundată cu o prăjitură de casă! Told og Snaps comandă numai pîine de calitate, dar încearcă să păstreze prețurile la un nivel decent.

Banii mai vin din șnapsurile preparate de patron. El ia șnapsuri deja existente, le amestecă și mai adaugă unele ingrediente în așa fel încît să iasă niște băuturi unice.

  

Totul este proaspăt, angajații ajung cu cel puțin două ore înainte la restaurant pentru a pregăti totul. Sandvișul este pregătit pe loc, destul de repede, dar restaurantul încurajează mișcarea slow food.

Restaurantul este cumva retras pe o străduță perpendiculară cu cea pe care mai sunt o mulțime de restaurante, dar nu se plînge niciodată de clienți. Acolo găsești fețe zîmbitoare, sfaturi privind sandvișurile pe care să le alegi și, dacă ești cuminte și o cunoști pe Anca, poți mînca gratis :-)

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Dacă aveți drum prin Copenhaga, lăsați muzeele și plimbările pe a doua zi. În prima zi, obiectivul turistic principal trebuie să fie Told og Snaps!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un gând despre “Sandvișul deschis din nord