Legende despre semnale date pentru începerea Revoluţiei din 1989 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

În afară de implicarea KGB-ului, a Mossad-ului şi a altor servicii la fel de secrete, există diverse mituri despre modul în care s-a realizat comunicarea dintre oamenii din umbră care au pornit Revoluţia din decembrie 1989. Mituri, povestiri transmise prin presa de azi, frumoase legende urbane. Iată cinci cazuri:

sfaturi revolutieÎn anul I de facultate, la un seminar cu Sorin Preda, acesta ne-a povestit cum a ajuns să scrie celebrele sfaturi date în miezul iernii celor care se aflau atunci la mare. S-a spus după aceea că a fost unul dintre semnalele pentru începerea mişcărilor de trupe premergătoare schimbării regimului. Sorin Preda neagă şi acum această intenţie, dar e bine să avem poveşti misterioase.

Cică acelaşi lucru se întîmpla cînd se raportau la televizor anumite producţii magice la hectar. În toiul iernii, să raportezi cît porumb s-a scos din terenurile agricole? Hm… N-am aici un exemplu concret din acele zile ale lui decembrie. Apropo, cînd ne dă şi nouă TVR pe DVD-uri înregistrări ale telejurnalelor? Ba chiar văd o integrală a revoluţiei transmise la TV, pe un frumos DVD în mai multe volume. Că de momentele magice cu actorii de aur scoase din arhive m-am cam săturat.

Pentru că părinţii lucrau la poştă, aveam abonament la tot felul de reviste şi ziare. Revista Pentru Patrie îmi plăcea pentru că avea hîrtia ceva mai bună, lucioasă, o precursoare a revistelor glossy de acum. Ca în fiecare număr, şi în cel pe noiembrie sau decembrie a apărut o poezie pe ultima pagină. Abia în ianuarie, după ce am citit undeva despre acest caz, am revăzut poezia: dacă citeai numai prima literă din fiecare vers pe verticală, ar fi ieşit “Nu vă fie frică el ea pică”. Se spunea că “şi”-ul căzuse la cenzură, numai că tolomacii nu observaseră codul. O să o caut cînd ajung la arhivele personale şi o fotografiez.

Am dat la Liceul Militar la Craiova admitere în 1990 înainte de a da la Buzău la Filo. N-am intrat (şi bine am făcut), dar cineva i-a sugerat tatălui să se înscrie încă din 1989 în Partidul Comunist Român, ca să am mai multe şanse şi să pară că sunt fidel sistemului. Altcineva i-a spus însă să nu facă asta, pentru că “s-ar putea să nu mai fie nevoie în curînd”. Legendă de familie, de care nici părinţii nu mai ştiu, cred.

Tatăl unui coleg de liceu lucra în armată la Buzău, nu mai ştiu ce grad avea. În decembrie, pe la începutul lunii, i s-a spus să fie pe fază, pentru că e posibil să facă o excursie la Bucureşti, pentru un exerciţiu de mare amploare. Poveste spusă de acest coleg, în acest an, cînd ne-am întîlnit la o bere.

Oare a fost pregătită revoluţia, nu a fost o mişcare spontană ? Hm…


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Legende despre semnale date pentru începerea Revoluţiei din 1989

 • fcb

  pare… ca a fost pregatita de ilici, brucan, magureanu & co din timp (mult inainte, poate chiar inceputul anilor 80 intr-o forma timpurie sau alta) dar au fost totusi luati prin surprindere de oameni si de armata care a tras in primele zile in revolutionarii reali. apoi l-au ucis pe ceasca si au consimtit la diversiunea “teroristii”, menita sa acopere crimele din primele zile.

 • stere

  Din ce am auzit eu, se pare ca la sfarsitul lui ’89 trebuia oricum sa fie debarcat “Cel Mai Luminat Fiu al Natiunii” (impreuna cu “codoaica”) si sa fie instalat altcineva, intr-un mod pacifist – lovitura de stat de catifea. Asa – a iesit una cu sange, ceea ce ma face sa cred ca a fost si macar un gram de spontaneitate din partea oamenilor nevinovati atunci, in Piata.

  In legatura cu cine ar fi putut fi amestecat – o legenda pe care am auzit-o ar fi ca Bush si cu Gorbaciov ar fi cazut de acord asupra ultimelor detalii la intalnirea din Malta de la inceputul lui decembrie ’89 (http://en.wikipedia.org/wiki/Malta_Summit). Interesant este ca la o zi dupa s-a intalnit chiar Geniul din Carpati cu Gorbaciov – http://www.jurnalul.ro/stire-decembrie-89/drumul-lui-ceausescu-spre-iad-a-inceput-la-moscova-140632.html

 • Mihai Voicu

  Imi amintesc ca am verificat si eu revista “Pentru Patrie” si se forma din primele litere ale poeziei ceva de genul “Cred ei pica NE” (adica Nicolae si Elena).

  Ca sa folosim un limbaj economic, cred ca revolutia a fost un “atac speculativ” care a aprins fitilul butoiului de pulbere reprezentat de dezechilibrul major care se formase intre dorintele populatiei si realitate. O “corectie” naturala am putea spune, dar din care unii au castigat, iar unii au platit cu viata.

  Impresiile mele:
  http://mihvoi.blogspot.com/2009/12/revolutia-89.html