Iarna pe uliţă – poza cîştigătoare la concursul foto 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Acum cîteva zile lansam un mic concurs. Mic pentru că avea un premiu mic dar util – un cont pe un an la Flickr Pro. Micul concurs a avut ceva succes, avînd în vedere că acest blog este foarte select în vizitatori unici pe zi: 16 participanţi şi 44 de fotografii.

Le-am cercetat, le-am admirat, le-am tot pus pe desktop pe rînd şi am decis care dintre ele reflectă cel mai bine spiritul temei concursului: Iarna 2010 în România.

Iată fotografia realizată de Vlad Gîdea.

vlad_gidea

Aici puteţi admira şi restul imaginilor lui Vlad de la Flickr.

De ce am ales fotografia asta

Sunt două generaţii pe o sanie, se dau pe derdeluş împreună. Deşi imaginea nu e focalizată în centru, se simte mişcarea şi privirea alunecă spre stînga, în sensul alunecării saniei. Copilul este îmbujorat şi bătrîna cu batic rîde.

Este o imagine care-mi aduce aminte de ilustratele de pe timpuri, idilice, cu personaje îmbrăcate tradiţional, într-un decor hibernal, perfect prin detalii. Aş imprima fotografia asta şi aş multiplica-o pe vederi pe care să le trimiţi de Crăciun cunoscuţilor.

Alte imagini care mi-au plăcut

_ciprian-s3Fotografia lui Ciprian surprinde un loc de joacă pentru copii amorţit de iarnă. Îmi place contrastul dintre tristeţea atmosferei şi zîmbetul figurinei de pe arc. Alb-negrul accentuează, să zicem, depresia, dar figurina ne asigură că putem fi optimişti, că iarna va trece şi parcul va fi iar plin de copii.

_djerzinski3Mi s-a părut interesantă abordarea lui DJ Erzinski care a fotografiat un Trabant înzăpezit, în diverse momente ale iernii. Fotografia care mi-a plăcut cel mai mult este cea în care Trabantul parcă s-a dezbrăcat de zăpadă şi-şi dezvăluie caroseria şi geamurile. Desenele roşii de pe el vin în continuarea celor albe de pe gard.

_simcuteSimcute a plasat (sau a găsit) pe lac cîteva bărcuţe din hîrtie. Canalul îngust creat de apa care n-a îngheţat complet creează iluzia unui rîu şi, deci, a unei mişcări a bărcuţelor. Lipsa elementelor umane din cadru nu este desăvîrşită – bărcuţele au fost create de om. Hîrtia colorată creează un echilibru cu albul zăpezii.

_manuela-boghian-3Manuela Boghian a surprins instalaţia din parc dintr-un unghi neobişnuit. Şirurile de lumini compun un candelabru care parcă apasă pe unica persoană din parc, aflată în plan îndepărtat. Siluetele copacilor de pe margini dau un aer sinistru dar atrăgător compoziţiei.

_teutzzzza3Teutzzzza a găsit un buldozer cu lamă în pauză. Uşoara orientare spre stînga a clişeului parcă sugerează faptul că tractorul e gata să o ia din nou din loc. Cerul întunecat şi zăpada îngheţată pe cadrul metalic construiesc un aspect de ţară nordică locului surprins în imagine (o fi din România?).

Le mulţumesc tuturor celor care au participat şi le mărturisesc că m-a uimit varietatea de abordări şi de stiluri pe care le poţi găsi la cîţiva fotografi amatori sau profesionişti. Sper să vă revăd la viitorul concurs cu temă fotografică! Pînă atunci, concursul Google AdWords încă primeşte înscrieri.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Iarna pe uliţă – poza cîştigătoare la concursul foto