E un pic mai bine cu Mac OS X Mountain Lion 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Este unul dintre cele mai ieftine sistem de operare, din cîte știu (exceptîndu-le pe cele gratuite, evident). La 16 euro, primești un Mountain Lion (OS X 10.8) care face să ți se miște mai repede Mac-ul (dacă e posibil așa ceva, pentru că oricum se mișca repede) și să colaboreze perfect cu iPhone-ul și iPad-ul.

Strategia lui Apple este binecunoscută: ei lansează sisteme de operare a căror capacitate maximă o observi numai dacă ai și celelalte gadget-uri de la ei. Chiar și așa, a meritat să instalez Mountain Lion pe Air-ul meu.

Instalarea

Am descărcat sistemul prin AppStore. Installer-ul s-a așezat cuminte în Applications. Poți începe upgrade-ul imediat sau oricînd ai puțin timp liber. Eu am ales să fac întîi un mic backup la fișierele de pe laptop, pentru că… nu se știe niciodată. Dar nu s-a întîmplat nimic rău.

Cînd ești gata, contectează calculatorul la priză și lansează installer-ul. Așa cum frumos ne-a obișnuit Apple, ai nevoie de o singură confirmare și apoi instalarea curge singură. A durat cam 20 de minute, cu vreo 10 mai puțin decît estimarea.

Sistemul a repornit singur și totul era așa cum știam. Cu mici excepții…

Diferențe

După restart, am observat că launcher-ul avea cîteva icon-uri în plus: Mail, Notes, Tasks. Le-am eliminat, pentru că mi se pare mai ușor să lansez aplicații căutîndu-le cu Spotlight. De asemenea, setarea de schimbare a fundalului de desktop revenise la „o dată pe zi”, deși eu setasem „după fiecare sleep”. Probabil asta are de-a face cu Power Nap, noua opțiune de sleep al lui Mountain Lion.

Unele widget-uri dispăruseră, dar nu a fost nici o pagubă, le-am adăugat la loc imediat. Pe de altă parte, Spotlight a început să reindexeze conținutul [abbr title=”Solid-state drive”]SSD[/abbr]-ului, treabă care a durat vreo 15 minute.

Noutăți

Cea mai importantă schimbare este panoul de notificări. Acesta stă cuminte în partea dreaptă a ecranului și poate fi afișat cu un click pe icon-ul din dreapta sus sau prin slide cu degetele pe suprafața tactilă, tot în dreapta sus. Poți alege ce tipuri de notificări să primești. Mi se pare însă copleșitor să tot vezi cum clipește ceva în acel colț, așa că n-am setat decît calendarul și update-urile de la AppStore.

Messages este aplicația care încearcă să unifice conturile de mesagerie instantanee și care va oferi în curînd și chat-ul de Facebook. De asemenea, poți trimite gratuit mesaje către iPhone-uri și iPad-uri înregistrate în rețea.

Setarea mailului mi s-a părut foarte simplă. Ai nevoie doar de numele de utilizator și parolă, totul se aranjează apoi de la sine. Cu toate astea, mi s-a părut puțin derutant modul în care sunt organizate diferitele conturi, așa că o să mai am nevoie de exercițiu pînă să mă declar satisfăcut de aplicație.

Aplicația Display Calibrator este interesantă: creezi profiluri de culoare diferite și le activezi la nevoie. Este o opțiune utilă pentru cei care fac editare foto, montaj video, web design.

Un program cu care te poți juca ore întregi și care îți este util dacă scrii des în engleză este Dictation. Apeși de două ori pe Fn în orice aplicație în care poți scrie text și începi să dictezi. Cuvintele nu apar instantaneu, ci după confirmarea ta. Programul se conectează la serverele Apple pentru a face recunoașterea cuvintelor și a contactelor din agenda ta de adrese. Partea și mai uimitoare este că, după ce apeși Fn, coolerul se oprește și de asemenea este tăiat sunetul oricărei aplicații multimedia care rulează atunci, pentru ca vocea ta să se audă clar.

Power Nap este opțiunea prin care laptop-ul muncește chiar și cînd e în standby. Mac-ul descarcă, în timpul somnului, update-uri, notificări, e-mail-uri. Cînd ridici capacul, totul este pregătit, nu trebuie să mai aștepți sincronizarea. Pentru a beneficia de Power Nap pe Air, trebuie să descarci Macbook Air SMC Update, după ce instalezi Mountain Lion.

Alte noutăți, pe scurt:

  • Game Center are unele probleme la logarea în cont. Acestea îi afectează pe mulți utilizatori, deci probabil se va rezolva în curînd. Soluția rapidă: intră în contul Game Center de pe un iPhone sau iPad mai întîi, apoi de pe laptop.
  • AirPlay este pentru cei care au Apple TV și permite transmiterea imaginii de pe Mac pe televizor, fără fir.
  • Acum, integrarea cu iCloud este mult mai ușoară.
  • Notes este o aplicație ușoară care sincronizează notițele cu toate gadget-urile Apple pe care le deții.
  • Fără a părăsi aplicația, din bara de titlu, poți redenumi fișierul sau ajunge la o versiune anterioară.
  • În multe aplicații, ai butonul Share, pentru a trimite fișiere pe Twitter, Flickr etc.

Consultă lista de noutăți din Mountain Lion pe site-ul Apple.

În concluzie, noul update de la Apple merită toți banii (ba merita chiar mai mulți bani) și sigur vei observa îmbunătățiri, mai ales dacă dispui și de iPhone și/sau iPad. Așteptăm toamna, cînd Apple a promis că va lansa și integrarea cu Facebook a noului sistem de operare.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “E un pic mai bine cu Mac OS X Mountain Lion

  • badescu alexandru (@badescuga)

    ieftin?

    Avand in vedere faptul ca dai la noi 6000ron pe cel mai ieftin macbook air de 13”, cred ca isi scot banii.. ar trebui sa.l dea gratis!

    • George Hari Popescu Autor articol

      Sigur că da, chiar foarte ieftin, comparativ cu un Windows. Se știe că produsele de la Apple se adresează unui anumit public avizat. Oricum, Macbook-urile vîndute acum vin cu Lion instalat.

    • Sergiu Partenie

      Eu unul prefer să iau OS-ul ieftin și să dau bani mai mulți la Apple pt hardware mai bun, decât să cumpăr hardware prost pe bani puțini și să dau 1400ron la Microsoft pentru o licență de Windows Ultimate (care nici măcar nu oferă tot ce are Mountain Lion).

      • Sergiu

        Domnule, cu aceiași bani pe care îi dai pe un mac cumperi un i7 și memorie ram triplă. Nu mai zic de placa de bază+placa video. Crezi că Apple își produce singură componentele? :). Nu, le cumpără exact cam de la aceleași corporații de la care cumpără și HP, și Sony, și Samsung etc.

        Nu mi-aș cumpăra niciodată un Mac. Am renunțat și la Iphone pentru un Nexus deoarece îmi place libertatea.
        Îmi place să bag un sudo în terminal și să pot capta tot traficul de date care merge printr-o rețea și îmi place să-mi pot utiliza calculatorul la maxim. Mac-ul e pentru persoane care nu au timp/chef să se complice și cărora le trebuie un mediu de lucru stabil pentru Adobe/programe de arhitectură/modelare 3d etc. În rest nu faci nimic altceva decît să scrii în Word și să stai pe Facebook. Dar asta poți face și de pe telefon. A, și mediul stabil îl poți obține și în Windows dacă ai păstra doar un anumit număr de programe care-s certificate de Microsoft.
        Încercați Fedora dacă aveți timp și răbdare.

    • George Hari Popescu Autor articol

      Da, n-am vrut să sperii lumea cu „SSD”, dar modific, pentru că ai dreptate, poate produce confuzii.

  • Mircea Prodan

    Orice s-ar spune, Mac OS X da clasa Windows. De fapt il el consta frumusetea unui device Apple. Eu nu am instalat inca Mountain, am doar Lion. Am inteles ca se misca mult mai repede. Mi-a placut foarte mult Snow Leopard iar dupa ce am instalat Lion, am regretat un pic. Sper ca Mountain sa-mi elimine orice rezerva…

  • Catalin

    Vad ca laudati noul sistem de operare OSX. Dar de ce nu spuneti ca o data cu acest sistem de operare instalat, nu mai poti sa instalezi si alte programe pe acest sistem, doar daca le gasesti in APP STORE, adica sa fie certificate Apple.