Somnul, pedeapsa omului modern 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Puțini dintre noi dorm bine. Puțini dintre noi dorm. Mulți se întind noaptea în pat, sperînd că le va veni Moș Ene pe la gene, dar nu se aleg decît cu un chin de vreo 4-5 ore, numit somn.

Și eu am problemele mele cu somnul, mereu mă lupt cu el. Dar nu ca să-l alung, ci ca să-l atrag. Am citit azi textul Claudiei și m-am gîndit să-mi aștern și eu pe blog gîndurile despre fenomenul numit somn.

Este clar că, în ziua de azi, este erou cel care poate adormi la aceeași oră în fiecare noapte și care poate dormi măcar 7 ore legate. Ni se recomandă să dormim cel puțin 8 ore, dar de unde atîtea pretenții față de omul modern urban, chinuit de job-uri, griji și stres?

Prin diverse experimente și nopți ratate, am ajuns să-mi cunosc somnul și vă ofer cîteva sfaturi. Sper să funcționeze și la voi, se știe doar că suntem diferiți…

1. Somn liniștit fără minte liniștită nu se poate. Înainte de a adormi, trebuie să-ți induci gînduri cît mai bune. Nu mai verifica mailul înainte de culcare, nu te uita la tîmpenii la televizor, nu te certa cu partenerul sau cu familia. Încearcă să uiți cîte ai de făcut a doua zi, că portofelul e aproape gol, că job-ul nu-ți place. Știu, sunt mulți anxioși pe lume, dar un somn bun face minuni.

2. Evită ecranele înainte de a închide ochii pentru somn. Știu că e greu, fascinația pentru un serial sau un documentar e mare, dar ecranul are efect hipnotic. Sau hai să facem un compromis: uită-te la un episod, apoi citește cîteva pagini dintr-o carte. Știu că pare greu la început, pentru că trebuie să-ți schimbi puțin rutina, dar o să vezi, te vei lăuda peste o săptămînă că ai luat decizia asta.

3. Încearcă să adormi la aceeași oră. Uneori termini treaba mai repede și nu știi cu ce să-ți umpli timpul, pînă la somn. Atunci e momentul rutinei de la punctul 2. Ți se va părea că sunt o groază de lucruri mai importante decît să te bagi în pat și să sforăi, dar răsfață-te. Gîndește la copilărie, la faptul că părinții te obligau să fii în pat pînă la o anumită oră. Știau ei ce știau…

4. Nu lua somnifere decît în cazuri extreme. Uneori nu poți adormi pentru că te gîndești prea mult la somn, îl consideri un lucru care trebuie făcut. Dacă nu-ți vine somnul, disperi. Poți lua o pastilă ușoară, ca să te ajute într-un moment important, cînd chiar trebuie să dormi ca să fii în regulă dimineața. Eu n-am luat somnifere niciodată (se dau pe rețetă, oricum), pentru că știu că apoi nu mai scap de ele.

5. Să ai mereu la tine kitul de somn. El constă în dopuri de urechi și mască de ochi. Ia-le cu tine, oriunde ai dormi: acasă, la prieteni, la hotel, în cort, în gară. După cum se știe, în orice clădire există niște vecini zgomotoși sau un pasionat de dat găuri în pereți sau o doamnă cu tocuri ascuțite sau un grup de copii care beau bere pe stradă pînă tîrziu.

În final, ceva despre ciclul de somn: știți că dormim în vreo 4-5 etape pe noapte. Dacă intrăm cu bine în prima fază a primei etape (somnul ușor), e aproape garantat că vom duce ciclul pînă la capăt. Apoi ne trezim pentru foarte puțin timp și pornim la drum cu al doilea ciclu. Atenție ce faceți între etape! Din nou, nu lăsați gîndurile rele să vă vină în minte. Sunt parșive, se strecoară repede. Deci, fiți cu mintea trează cînd dormiți! Hai, somn ușor…

Foto: Moyan_Brenn via VisualHunt / CC BY

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Somnul, pedeapsa omului modern

 • Haules Baules

  Exista o aplicatie foarte interesanta. Se numeste Sleep Time. Pui telefonul in pat cu tine, si el detecteaza miscarile tale (ale saltelei) din timpul noptii. Dimineata ai un grafic cum ai dormit, cat timp ai fost treaz, cat timp ai avut in „deep sleep” si cat in „light sleep”. La final iti arata si eficienta somnului tau.
  http://www.azumio.com/apps/sleep-time/
  E interesant de vazut graficul somnului tau in functie de: cat alcool ai baut cu o seara inainte, cat de extenuat esti fizic inainte de somn sau cat de obosit psihic.

  Sau, ceva mai profesional este jucaria asta: http://wakemate.com/

  Somn bun